Näin pakolaiset jaetaan Saksassa - Painotuksessa kolmasosa asukasmäärässä, kaksi kolmannesta verotuloissa

Saksan liittokansleri Angela Merkelin päätös avata maan rajat Syyrian pakolaisille on nostattanut tiukkaa debattia Saksassa. Pelkästään tänään Saksaan odotetaan noin kymmentä tuhatta turvapaikanhakijaa.

Merkelin johtamien kristillisdemokraattien baijerilainen sisarpuolue sanoo että päätös lähettää "täysin väärän signaalin" maailmalle. 

Myös pakolaisten jakaminen eri osavaltioihin on nostattanut kiivasta keskustelua. 

– Kunnissa rahat ovat paljolti lopussa. Tätä yritetään sillä helpottaa että liittovaltio voisi auttaa kuntia, sillä liittovaltion oma taloudellinen tilanne on tällä hetkellä kohtuulisen hyvä. Mutta kyllä täällä käydään asiasta kovaa vääntöä, kertoo MTV:n Saksan kirjeenvaihtaja Tapio Nurminen

Saksalla on oma malli, jolla pakolaisia lähetetään osavaltioihin ja kuntiin. 

– Tämä on sama jakosääntö, jota käytetään myös esimerkiksi tutkimuslaitosten rahoituksessa eri puolille Saksaa. Saksahan on hyvin federatiivinen maa ja näillä osavaltioilla on paljon valtaa, Nurminen kuvailee.

– Jakosääntö menee niin, että yhden kolmasosan verran otetaan huomioon osavaltion asukasmäärä ja kaksi kolmasosaa painotuksesta on verotuloissa. Sillä perusteella ne sitten jaetaan. Osavaltioiden sisällä nämä menevät sitten tiettyjen kiintiöiden mukaan kuntiin, ja näiden kuntien pitää ottaa nämä tulijat vastaan. 

Saksa on EU:n suurin turvapaikanhakijoiden vastaanottajamaa, ja sinne odotetaan tänä vuonna jopa 800 000 turvapaikanhakijaa. Jotkut ovat väläytelleet luvuksi jopa miljoonaa. 

Lue myös:

    Uusimmat