Näin pahasti nyrkki heiluu kainuulaisten kotona

Perheväkivallasta on tullut huolestuttava haaste viranomaisille Kainuussa.

Kainuun poliisilta saatujen tietojen mukaan perheväkivaltaan liittyvät kotihälytyskäynnit ovat kasvaneet Kainuussa alkuvuodesta jopa 43 prosenttia edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

– Valitettavasti väkivaltarikokset ovat olleet kasvussa Kainuussa viimeisen kolmen vuoden aikana. Tutkimusten perusteella Kainuu on ollut perheväkivallassa maakuntien synkintä aluetta. Vaikka väki on täällä vähentynyt ja ikääntynyt, muutosta väkivaltaan ei ole tapahtunut, poliisipäällikkö Pertti Rönkkö Kainuun poliisilaitokselta harmittelee.

Raju kasvu on merkillepantavaa, sillä koko maassa perheväkivaltaan liittyvät kotihälytyskäynnit kasvoivat huomattavasti vähemmän – yhdeksän prosenttia.

Kainuu heti Helsingin perässä

Rönkön mukaan myös muuhun väkivaltaan liittyvät tehtävät ja rikokset ovat lisääntyneet alkuvuodesta Kainuussa. Pahoinpitelyrikoksissa kasvua oli alkuvuonna edellisevuoteen verrattuna 3,5 prosenttia, kun valtakunnallisesti ne puolestaan vähenivät noin 10 prosenttia.

Poliisin ylläpitämissä tilastoissa Kainuu on kärkkynyt kuuden eniten väkivaltarikoksia tehneen kunnan joukossa jo useamman vuoden.

Esimerkiksi kuluneen vuoden tammi-heinäkuun välisenä aikana Kainuussa tehtiin 9,3 väkivaltarikosta asukaslukuun suhteutettuna. Luku on kolmanneksi suurin heti Helsingin ja Koillismaan jälkeen.

– Helsinki on aina kärjessä, mutta Kainuu tulee helposti toisena tai kolmantena asukaslukuun suhteutettuna. Kyllä sitä (väkivaltaa) on täällä selvästi keskimääräistä enemmän, Rönkkö toteaa.

Tekijöiden vaikea päästä hoitoon

Rönkko sanoo, että väkivaltaan liittyvissä tehtävissä kyseessä on usein tavanomaiset pahoinpitelyt.

– Tällaista tavallista pahoinpitelyä ja lievää pahoinpitelyä tapahtuu, raaempi väkivalta on kuitenkin harvinaisempaa.

Rönkkö ei osaa sanoa, miksi Kainuussa väkivallasta on tullut suurempi ongelma kuin muualla maassa.

– Syrjäytymisen ja sen torjumisen olemme nostaneet keskeiseksi ongelmaksi. Tietysti muilla taustatekijöillä, kuten työttömyydellä, joka oli 1990-luvun laman jälkeen 15 vuoden ajan kaksinkertainen muuhun maahan verrattuna, on ollut vaikuttamassa asiaan. Myös alkoholinkäyttö, niin kuin muuallakin maassa, on yksi syy.

Rönkön mukaan väkivallan ehkäisyyn haastetta lisää se, että väkivaltaan syyllistyneiden on vaikea päästä hoitoon.

– Tällä hetkellä siinä on puutetta, että jatkopolkua väkivallan tekijälle ei oikein löydy. Akuutit tilanteet hoidetaan, mutta kestävämpään apuun ei ole toistaiseksi ollut ohjelmia.

Lue myös:

    Uusimmat