Mainos

Näin päätyi juokseva hirvi Suomen passiin

Julkisuuteen yhtäkkiä juossut Suomen passin hirvi on ollut poliisihallinnolta tietoinen valinta.

Kun passikirjaa lehteilee eli plärää nopeasti näyttää siltä, kuin joka toisella sivulla esiintyvä hirvi jolkottaisi eteenpäin.

Pläräämisestä tehty YouTube-video on bongattu muun muassa Yhdysvalloissa.

– Eihän tämä juokseva hirvi siellä pelkästään sen vuoksi ole, että se olisi kevennys, vaan ensisijassa se on turvatekijä, kertoo poliisihallituksen lupahallintopäällikkö Minna Gråsten.

Passikirjan turvallisuutta lisää se, että sivuaukeamat ovat keskenään erilaisia. Siksi sivuilla esiintyy muitakin eläimiä, kuten esimerkiksi orava, siili ja karhu.

–Eläinteemaan ja luontoaiheeseen päädyttiin, kun pohdittiin sitä mikä on Suomelle tyypillistä. Eläimet ovat Suomen maakuntien nimikkoeläimiä tai muuten jollekin Suomen osalle tyypillisiä eläimiä. Siellä on muun muassa sammakko, Gråsten sanoo.

Julkkikseksi noussut hirvi on Pohjanmaan nimikkoeläin.

Passi sisältää monia muitakin turvatekijöitä, joista osa voidaan nähdä tavallisessa valaistuksessa, osa ultraviolettivalossa. Henkilötietosivulla on elementtejä, joiden väri vaihtuu katselukulmasta riippuen, läpinäkyvä ikkuna toisintaa kasvokuvan, ja siru sisältää passinhaltijan sormenjäljen.

– Lisäksi on sellaisia turvatekijöitä, joita emme kerro, lupahallintopäällikkö Gråsten toteaa.

Passin ulkoasu muuttui viime vuoden elokuussa. Helmikuun loppuun mennessä uudenlaisia passeja oli myönnetty runsaat 283 000 kappaletta. Passi on voimassa viisi vuotta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.