Näin nuoret hankkivat alkoholinsa

Suomalaisnuoret hankkivat käyttämänsä alkoholin sisarusten ja kavereiden kautta. Tavallisinta on ostaminen, mutta nuoret myös tarjoavat juomia toisilleen. Seuraavaksi tavallisin tapa hankkia juomia on ottaa niitä kotoa.

Sen jälkeen tasaluvuissa ovat isän tai äidin tarjoama alkoholijuoma ja tuntemattoman tarjoama tai ostama juoma. Vanhempien tarjoamisiin sisältyvät esimerkiksi ne tapaukset, joissa nuori saa tilkan viiniä kotonaan aterialla. Kuusi prosenttia kertoo jomman kumman vanhemman ostaneen alkoholia varta vasten nuorelle.

Tiedot ovat peräisin eurooppalaisen koululaistutkimuksen suomalaisesta aineistosta. ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) on tehty neljän vuoden välein vuodesta 1995 lähtien. Suomen aineistosta vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, jonka ennakkotietoihin tämä juttu perustuu. 15-16-vuotiailta nuorilta kysyttiin, mistä he olivat saaneet alkoholia sitä viimeksi käyttäessään.

Vielä vuonna 1999 11 prosenttia nuorista kertoi vanhemman ostaneen alkoholia, mutta tuoreimmassa aineistossa lukema on enää 6 prosenttia.

- Tästä voisi ehkä päätellä, että vanhemmat suhtautuvat asiaan entistä vastuullisemmin, muotoilee THL:n tutkija Matti Piispa.

Tyttöjen ja poikien vastauksissa on se ero, että vanhemmat ostavat tavallisemmin tytöille (8%) kuin pojille (5%). Pojat (13%) taas käyttävät herkemmin tuntemattomien ostamaa tai tarjoamaa alkoholia kuin tytöt (11%).

Lue myös:

    Uusimmat