Mainos

Näin nopeasti ambulanssi ehtii paikalle – kaupungeissa tilanne hyvä, maaseudulla ei ihan niin hyvä

Vaikka ensihoito ehtii hätätilanteessa paikalle melko nopeasti, näkyy tavoittavuudessa isoja alueellisia eroja. Kaupungeissa tilanne on luonnollisesti parempi kuin harvemmin asutulla maaseudulla.

Voit tutustua eri alueisiin viemällä hiiren kartassa olevien alueiden päälle.

Riskialueet

Sairaanhoitopiirit on jaettu yhden neliökilometrin kokoisiksi alueiksi, jotka jaeotellaan viiteen eri riskialueluokkaan ensihoitotehtävien määrän mukaisesti.

Riskialue 1: ensihoitotehtäviä on enemmän kuin yksi vuorokaudessa (=suuren kaupungin keskusta)

Riskialue 2: vähemmän kuin yksi ensihoitotehtävä vuorokaudessa, mutta enemmän kuin yksi viikossa (=kaupungin asuinlähiö, pienen kaupungin keskusta)

Riskialue 3: vähemmän kuin yksi ensihoitotehtävä viikossa mutta enemmän kuin yksi kuukaudessa (=maaseututaajama)

Riskialue 4: vähemmän kuin yksi ensihoitotehtävä kuukaudessa, mutta alue on asuttu tai sen läpi kulkee kantatie tai valtatie (=asuttu maaseutu)

Riskialue 5: alueella ei ole vakinaista asutusta (=metsä, meri- tai järvialue; saari, johon ei mene tietä)

Valviran selvityksessä listattiin alueittain prosentit, jotka kuvaavat sitä, kuinka suuressa osassa tehtävistä ensihoito kohteessaan 8, 15 tai 30 minuutissa.

Kaupunkien keskustoissa, lähiöissä ja maaseututaajamissa ensihoito tavoittaa kiireellisissä tapauksissa vähintään puolessa tunnissa yli 9 tapauksessa kymmenestä.

Viidessätoista minuutissa apu on paikalla 85 prosentissa tehtävistä ja kahdeksassa minuutissa 47 prosentissa tehtävistä.

Tiedot käyvät ilmi Valviran tekemästä valtakunnallisesta ensihoitoselvityksestä.

Kaupunkien keskustoissa isoa vaihtelua

Alueilla, joilla ensihoitotehtäviä on enemmän kuin kerran vuorokaudessa (riskialue 1), käytännössä siis suurten kaupunkien keskustoissa, ensihoito tavoittaa kiireellisissä tapauksissa asukkaat kahdeksassa minuutissa alueesta riippuen 67-92 prosentissa tapauksia.

Keskimäärin kahdeksassa minuutissa apu on paikalla isojen kaupunkien keskustoissa 83 prosentissa tapauksissa.

Huonoin tilanne on Etelä-Karjalan ja Keski-Suomen suurissa kaupungeissa, joissa 67 prosentissa kiireellisistä tehtävistä ensihoito ehtii paikalle kahdeksassa minuutissa.

Paras tilanne on Hyvinkään seudulla, Päijät-Hämessä sekä Länsi-Uusimaalla. Niiden alueiden suurissa kaupungeissa ensihoito ehti paikalle kahdeksassa minuutissa yli 90 prosentissa tehtävissä.

Lähiöissä kiireellinen apu paikalla huonoimmillaan vain puolissa tapauksissa

Prosenttiosuudet ovat varsin erilaisia, kun katsotaan alueita, joissa ensihoitotehtäviä on vähemmän kuin kerran päivässä, mutta enemmän kuin kerran viikossa (riskialue 2). Käytännössä sellaisia alueita ovat pienten kaupunkien keskustat ja isojen kaupunkien lähiöt.

Keskimäärin sellaisilla alueilla apu on paikalla kahdeksassa minuutissa 66 prosentissa tapauksissa, 15 minuutissa 93 prosentissa ja puolessa tunnissa 95 prosentissa.

Huonoimmillaan apu on paikalla 8 minuutissa vain puolessa tapauksista. Sellainen alue on Etelä-Karjalan sairaanhoitopiiri. Alle 60 prosentissa tehtävistä apu ehtii paikalle kahdeksassa minuutissa Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Lapin, Pohjois-Pohjanmaan ja Lohjan alueen pienten kaupunkien keskustoissa ja isojen kaupunkien lähiöissä.

Paras tilanne siinäkin kategoriassa on Länsi-Uudellamaalla, jossa pienten kaupunkien keskustoissa ja isojen kaupunkien lähiöissä apu ehtii paikalle 8 minuutissa jopa 85 prosentissa tapauksia.

Etelä-Karjalan maaseututaajamissa heikoin tilanne

Alueilla, joilla on alle yksi ensihoitotehtävä viikossa, mutta enemmän kuin yksi kuukaudessa, käytännössä siis lähinnä maaseututaajamissa (riskialue 3), apu on paikalla vähintään puolessa tunnissa 92 prosentissa tapauksia.

Etelä-Karjalan jälkeen toiseksi heikoin tilanne on Länsi-Pohjan alueella Kemin ja Tornion ympäristössä, jossa kuitenkin jo kolmanneksessa tapauksista apu on paikalla kahdeksassa minuutissa myös maaseututaajamissa. Etelä-Karjalassa ainoastaan joka neljännessä kiireellisessä tehtävässä apu on paikalla kahdeksassa minuutissa.

Jos mennään vielä harvemmin asutuille alueille, joissa on ensihoitotehtäviä harvemmin kuin kerran kuukaudessa (riskialue 4), prosentit pienevät vielä entisestään. Sellaisilla alueilla apu on paikalla 8 minuutissa 5-39 prosenttiin tapauksista alueesta riippuen. Viidessätoista minuutissa apu kuitenkin on paikalla huonoimmillaankin jo 41 prosentissa tapauksissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.