Näin moni nuori käräyttäisi rattijuoppokaverinsa

Nuorilla on vanhempia ihmisiä korkeampi kynnys ilmoittaa rattijuoposta poliisille, kertoo Liikenneturvan teettämä kyselytutkimus.

15–19 -vuotiaista nuorista 43 prosenttia käräyttäisi todennäköisesti tuttavansa rattijuopumuksesta poliisille. Kaikista vastaajista tutusta rattijuoposta soittaisi poliisille 71 prosenttia.

Liikenneturvasta arvioidaan, että käräyttämisarkuus voi liittyä oman kaveriporukan hyväksyntään ja sen tarpeeseen.

– Hyväksyttävyys omassa kaveripiirissä on niin tärkeä asia, että sitä ei mennä pilaamaan puuttumalla siihen siten, että siitä aiheutuu kaverille ihan oikeasti harmia, arvioi Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen.

Toisaalta joka viides nuori toivoi, että joku muu tekisi päihtyneenä ajamaan lähteneestä tutusta ilmoituksen.

Lievä päihtymys huolestuttavan suosittua

Huolestuttavana voi pitää sitä, että joka neljäs nuori lähtisi kuskiksi festivaaleilta kotimatkalle lievästi päihtyneenäkin, jos olettaisi puhaltavansa alle rattijuopumuksen rajan.

–Ja vain noin 30 prosenttia sanoi, ettei taatusti lähtisi ajamaan, Valtonen kertoo.

Valtosen mukaan kuljettajan pitäisi tunnustella omaa ajokuntoaan sen sijaan, että pohtisi promillemääräänsä. Hän kehottaa myös kieltäytymään kyydistä, jos arvioi kuljettajan olevan päihtynyt.

–Kyllä näissä rattijuoppojen aiheuttamissa onnettomuuksissa suurimmassa vaarassa ovat kuski itse ja kyydissä olevat.

Kyselytutkimuksen mukaan 35 prosenttia nuorista lähtisi kuljettajaksi myös krapulassa. Yhtä mittaan valvottua vuorokautta ei näkisi esteenä ratin taakse istumiselle 28 prosenttia kyselyyn vastanneista nuorista.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat