Mainos

Näin luottoluokituksen lasku vaikuttaa

Yhden luottoluokittajan eilen ilmoittama luottoluokituksen lasku on herättänyt kohua ja keskustelua.

Miten luottoluokituksen lasku vaikuttaa tavalliseen kotitalouteen, entäpä Suomen valtioon? MTV Uutiset kysyi asiaa Nordean pääekonomisti Aki Kangasharjulta.

Kangasharjun mukaan esimerkiksi Nordea on tehnyt muutamia alustavia arvioita siitä, mitä luottoluokitusyhtiö Standard&Poor'sin luottoluokituksen lasku tulee maksamaan Suomen valtiolle.

– Vuositasolla se on 40–50 miljoonaa euroa, mitä luottoluokituksen lasku tulee Suomelle maksamaan. Minimissään lasku tulee olemaan ehkä 20 miljoonaa.

– Se ei ole sillä tavalla paljon. Valtion korkomenot ovat noin kaksi miljardia tällä hetkellä ja jos siihen lisätään 30–40 miljoonaa euroa päälle, niin ei se vielä mitään romahduta. 

S&P painottaa lähitulevaisuutta

Standard&Poor's on vain yksi luottoluokittajayhtiö muiden joukossa, muistuttaa Kangasharju. Esimerkiksi Fitch antoi syyskuun lopulla Suomelle vielä kolme A:ta ja Moody's siirsi omaa arviotaan myöhäisemmäksi. 

– S&P on se luokittaja, joka yleensä nopeimmin reagoi talouden uutisiin ja tämä luokittaja painottaa lyhyen tähtäimen kehitystä eniten. Yleensä käy niin, kun katsotaan historiaa ja eri maiden luokituksia, että S&P laskee ensimmäisenä ja sitten toiset seuraa kohta perässä. Se on tavallaan se suunnannäyttäjä.

Miten luottoluokitukset vaikuttavat yrityksiin?

Valtion lainat ovat Kangasharjun mukaan maan sisällä viitepiste kaikille muille lainoille, muun muassa joukkolainoille.

– Nyt, kun valtion luottoluokitus heikkenee, niin se ainakin välillisesti myös vaikuttaa suurten yritysten joukkorahoituksen hakuun. Niiden oma luokitus ei ainakaan nyt nouse. 

– Joillekin yrityksille se voi tarkoittaa myös, että yritysten luottoluokitus laskee. Se ei ole välttämätöntä, se riippuu paljon yrityksen omasta taloudesta käykö näin. 

Kangasharju ei usko, että Suomen luottoluokituksen lasku vaikuttaisi yritysten investointeihin. 

– Rahoituksen hinta on sen verran halpa. Kynnyskysymyksenä on enemmänkin se, uskovatko yritykset Suomen tulevaisuuteen ja siihen, että pitkäaikaisia, 20–30 vuoden, investointeja kannattaa tehdä. Siihen vaikuttaa enemmän se, kykeneekö Suomen poliittinen järjestelmä uusiutumaan ja tekemään muutoksia.  

Kallistuuko asuntolaina?

Kangasharjun mukaan Suomen luottoluokituksen lasku ei vaikuta suomalaisiin kotitalouksiin. 

– Asuntolainojen korkotaso määräytyy euriborien perusteella. Euriborit ovat täysin euroopalaiset korot. Suomen luottoluokitus ei vaikuta niihin. 

Omaa kulutuskäyttäytymistä Suomen saaman kahden A:n takia ei kannata Kangasharjun mukaan muuttaa. 

– Mutta kannattaisi miettiä, miten käyttäytyy ensi kevään vaaleissa. Mielestäni tämä on vakava viesti meidän poliittiselle järjestelmälle ja tuleville kansanedustajille. Suomen taloutta on pakko uudistaa ja me tarvitsemme sellaiset edustajat, jotka ovat valmiita tähän työhön.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.