Näin lumipyry etenee – viikonloppuna paukkupakkasia

Lumisateet huonontavat ajokeliä maan etelä- ja keskiosassa itsenäisyyspäivänä. Viikonloppuna hyinen koillisviima puhaltaa koko maassa. Pakkaslukemat ovat laajalti 10-30 asteessa.

Etelä-Skandinaviassa tänään torstaina riehuva voimakas myrsky etenee Tanskan, Etelä-Norjan, Etelä-Ruotsin, Pohjois-Saksan ja Pohjois-Puolan läpi ja heikkenee ennen Baltiaa. Kovimmat tuulet jäävät selvästi Suomen eteläpuolelle.

– Tuuli voimistuu Suomessakin jo tänä iltana, mutta Manner-Suomessa ei ole odotettavissa myrskyä. Sen sijaan Suomen läntisillä merialueilla voidaan käydä myrskylukemissa. Suomessa myräkkä näkyy ennen kaikkea lumipyrynä ja lumisateina tänään illalla ja huomenna itsenäisyyspäivänä maan etelä- ja keskiosassa. Ajokeli on huono, sanoo MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

Lumi- ja räntäsateet leviävät Etelä- ja Länsi-Suomeen tänään illalla. Rannikoilla voi sataa myös vettä. Ensi yön aikana sateet liikkuvat kohti pohjoista.

– Itsenäisyyspäivän aamuun herätään Etelä- ja Keski-Suomessa lumisateisissa merkeissä, etelärannikolla voi sataa myös räntää. Iltapäivällä sadealue pysyy suunnilleen paikoillaan ja vähitellen rannikoillakin sateet muuttuvat lumisempaan suuntaan, kun tuulet kääntyvät puhaltamaan kylmän mantereen puolelta, ennustaa Markus Mäntykannas.

Suurimmat lumikertymät tulevat perjantaina Pohjanmaalta kohti Kainuuta yltävällä alueella. Lunta kertynee yleisesti perjantain ja lauantaiyön välisenä aikana viitisen senttimetriä.  Eniten lunta, 10-15 senttimetriä, tulee maan keskivaiheilla, missä lumisadealue pysyttelee lähes paikoillaan vuorokauden ajan.

– Etelärannikon tuntumassa, erityisesti Itä-Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa, lämmin Suomenlahti saattaa yllättäen voimistaa lumisateita, joten etelärannikko on toinen alue, jossa lumikertymät voivat paikoin kasvaa suuremmiksi, toteaa Markus Mäntykannas.

Etelä- ja länsirannikolla lämpötila on itsenäisyyspäivänä nollan vaiheilla, muualla on heikkoa pakkasta, Lapissa kymmenisen astetta.

Pakkanen kiristyy viikonloppuna

Lauantaina sää kylmenee ja selkenee vähitellen pohjoisesta alkaen, myös rannikoilla mennään pakkaselle. Maan etelä- ja keskiosassa voi tulla vielä lumikuuroja. 

Etelä- ja Keski-Suomessa pakkasta on 2-7 astetta, pohjoisessa 10-20 astetta. Paikalliset vaihtelut ovat suuria. Tuuli purevoittaa selvästi pakkasta.

Läntisillä merialueilla tuulet voivat käväistä myrskylukemissa. Läntisessä Suomessa puuskat voivat olla kovia, mutta tuulivahingot ovat epätodennäköisiä. Kylmä tuuli tuntuu kuitenkin hyytävänä viimana.

– Sunnuntaina mitataan todennäköisesti talven tähän asti kovimmat pakkaslukemat. Lapissa pakkanen voi kiristyä paikoin jopa yli 30 asteeseen, etelässäkin voidaan mitata jopa 20 asteen pakkasia, sanoo Markus Mäntykannas.

Sodankylässä mitattiin 1. joulukuuta -31 astetta.

Sunnuntai on selkeä ja hyvin kylmä päivä suuressa osassa maata. Maan keski- ja pohjoisosassa pakkaslukemat vaihtelevat hieman 20 asteen molemmin puolin, etelässäkin pakkasta on kymmenisen astetta. Illalla lännestä lähestyy sadealue ja sää alkaa lauhtua.

Seuraa lumisateiden etenemistä ja ennustetta sadetutkasta MTV:n sääsivustolta. Sivustolta löytyvät lisäksi muun muassa paikkakuntakohtaiset ennusteet, tiesää ja kelikamerat, tuulitiedot merisäässä sekä maailman säätiedot.

Katso lähipäivien alueelliset ennusteet:Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja