Mainos

Näin lohduttomalta näyttää sinilevätilanne

Hangon ja Porkkalan välinen merialue on laajan sinileväkukinnan peitossa, Rajavartiolaitoksen video osoittaa.

Sinileväkukintoja esiintyy erittäin runsaasti lounaisilla merialueilla. Laajoja sinilevälauttoja on havaittu eteläisellä Saaristomerellä, läntisellä Suomenlahdella ja Itämeren pääaltaan pohjoisosassa. 

– Eteläisellä Saaristomerellä, läntisellä Suomenlahdella ja Itämeren pääaltaan pohjoisosassa on ollut laajoja sinilevälauttoja viime viikonlopusta lähtien. Myös eteläisen Selkämeren rannikolle on SYKEn satelliittitulkintojen mukaan muodostunut sinilevien pintakukintoja, tutkija Sirpa Lehtinen Suomen ympäristökeskuksesta kertoo.

– Lounaisille merialueille on ennustettu tälle vuodelle huomattavaa sinileväkukintojen riskiä, sillä Itämeren pääaltaalta nousi viime talven ja kevään aikana ravinnepitoista syvävettä pintaveteen, Lehtinen sanoo.

Järvillä sinilevätilanne tyypillinen 

Sinilevän määrä järvillä on lisääntynyt vain vähän viime viikosta. Kuluneen viikon aikana sinilevien pintakukintoja on havaittu 49 valtakunnallisella havaintopaikalla, mikä on edelleen vähemmän kuin keskimäärin ajankohtana.

Runsas sinilevien pintakukinta on todettu kolmella havaintopaikalla ja erittäin runsas kukinta yhdellä havaintopaikalla. Kansalaisilta on tullut lisäksi muutama havainto runsaista sinileväkukinnoista. Sinilevän pintakukintojen määrän odotetaan lisääntyvän myös järvillä lämpimän sääjakson seurauksena.

Pirkanmaalla on tehty havainto Botryococcus-viherlevän aiheuttamasta öljymäisestä kerroksesta veden pinnalla lähellä rantaa ja rantahiekassa. Leväesiintymä havaittiin Toisvedellä Virroilla. Botryococcus-viherlevän massaesiintymä on ihmiselle harmiton.

Sinileväisen veden käyttöä tulee välttää

Maksamyrkkyä tuottava Nodularia-sinilevä on valtalaji läntiseltä Suomenlahdelta otetuissa näytteissä. Sinileväistä vettä ei saa käyttää talous-, pesu- tai löylyvetenä. Myrkyt eivät poistu vedestä keittämällä.

Uimista sinileväisessä vedessä on syytä välttää, sillä sinilevä voi aiheuttaa uimarille ihoärsytystä, ja nieltynä myrkytysoireita. Etenkään lapsia ja lemmikki- tai kotieläimiä ei pidä päästää sinileväiseen veteen.

Katso ylhäältä videolta, kuinka rajavartiolaitos kuvaa sinilevälauttoja Hangon länsipuoleisella merialueella!

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.