Näin leukemia mullisti kahden pienen pojan äidin elämän

Suomalainen leukemiatutkimus saa lisäpotkua Syöpäjärjestöjen suurapuran voimin. 200 000 euron apuraha on myönnetty leukemian täsmähoitoihin pyrkivään tutkimukseen, jota tehdään HUS:in hematologian klinikalla.

– Tavoitteena on kohdentaa hoito syöpäsoluihin ja välttää terveiden solujen tuhoamista, kertoo päätutkija Kimmo Porkka.

Helsinkiläinen 33-vuotias Satu Hietanen sairastui puolitoista vuotta sitten täysin yllättäen akuuttiin leukemiaan.

– Sairastuin keuhkokuumeeseen ja jouduin sairaalaan, lähes saman tien minulla diagnosoitiin leukemia. Se oli ääretön sokki, olin ollut tähän saakka elämässäni flunssia lukuunottamatta täysin terve. Sanoin, että tämä ei voi tapahtua minulle, en voi jäädä tänne sairaalaan, sillä olen kahden pienen pojan äiti, kertoo Satu Hietanen MTV3:n haastattelussa.

Satu Hietasen syöpä on lajiltaan juuri sama akuutti myeloosi leukemia (AML), jota professorien Olli Kallioniemen ja Kimmo Porkan tutkimusryhmä tutkii. Porkka sanookin, että mikäli käy niin huonosti, että Sadun syöpä uusiutuu, on tästä tutkimuksesta varmasti hyötyä hänelle.

– Uskon todellakin niin. Me iskemme syöpäsoluihin ja säästämme terveitä soluja. Suomessa on jo 30 vuoden ajan hoidettu leukemiaa samalla tavalla, sytostaattihoidoilla ja kantasolusiirroilla. Ongelmana on se, että hoidoissa on paljon sivuvaikutuksia, sillä lääkkeet tappavat myös terveitä soluja.

Meidän robottimme testaa parhaillaan yli 270 lääkettä syöpäsoluihin, jotka on otettu potilaista. Näin etsimme keinoja iskeä juuri pahoihin soluihin ja säästää terveet solut, kertoo päätutkija Kimmo Porkka MTV3:lle.

Satu Hietanenkin kärsi hoitojen aikana rankoista sivuvaikutuksista, kovista kuumeista, niveltulehduksesta ja sienitulehduksesta keuhkoissa, joka vaikeutti pääsyä kantasolusiirtoon.

– Olen erittäin tyytyväinen hoitoon ja henkilökuntaan, mutta näitä sivuvaikutuksia tuli milloin mistäkin, oma vastustuskyky kun oli täysin olematon. Vaikka kaikista pahinta koko syöpähoidoissa oli kuuden viikon eristys lapsista. Se oli todella rankkaa, vaikka pystyimme olemaan yhteydessä skypen avulla, muistelee Satu Hietanen silmät kyynelissä.

Hietanen on vielä sairauslomalla, mutta tavoitteena on päästä takaisin töihin tammikuussa.

Joka kolmas suomalainen sairastuu syöpään

Syöpä sanana pelottaa suomalaisia. Tämä ei ole ihme, sillä tosiasia on, että joka kolmas suomalainen sairastuu jossain vaiheessa elämäänsä syöpään. Syöpä ei kuitenkaan ole yhtä kuin kuolema, sillä hoidot kehittyvät jatkuvasti.

– Tutkimus Suomessa on huippuluokkaa. Sanoisin jopa, että tällaista täsmähoitotutkimusta ei tehdä juurikaan muualla maailmassa, kertoo professori Olli Kallioniemi MTV3:lle ja esittelee samalla Suomen molekyyilääketieteen instituutin hienoa "seinän kokoista ipadia", johon heijastuu syöpään sairastuneen potilaan luuydintä.

– Näitä tummia syöpäsoluja me otamme potilaasta ja testaamme niihin lääkkeitä. Tällä tavalla potilaan terveet solut eivät vahingoitu. Tavoitteena on myös nopeuttaa täsmäläkkeiden tuloa markkinoille, että tutkimushyöty saataisiin nopeammin käytäntöön, kertoo Kallioniemi.

Satu Hietanen on käynyt läpi neljä sytostaattihoitoa, kantasolusiirron ja viettänyt pitkiä aikoja sairaalassa. Hoitojen aikana puoliso Juha Hartikainen otti vastuun arjesta ja kahden pienen pojan hoidosta.

– Olihan se rankkaa kuljettaa lapsia kodin ja sairaalan välillä, mutta sain hoitovapaalla ainakin olla paljon lasteni kanssa, mikä on positiivista. Nyt tälle asialle ei uhrata hetkeäkään, vaan katsomme eteenpäin, sanoo Juha Hartikainen.

– Infektioriski on vielä aika suuri, mutta ihan normaalisti tässä nyt elellään. Käsidesin kanssa lotrataan aika paljon. Odotan innolla, että ruuhkavuodet alkavat ja pääsen valittamaan, että aina on kiire - kiire töistä ja lapset päivähoidossa, sitä odotan ihan innolla. Se kuuluu tähän elämän vaiheeseen ja meillä vain siirtynyt, mutta nyt se on edessä, kertoo tammikuussa töihin palaava Satu Hietanen.

Katso Tanja Huutosen juttu (Seitsemän uutiset 17.11.2012)

Lue myös:

    Uusimmat