Mainos

Näin lakon vaikutukset alkavat näkyä

Auto- ja kuljetusalan työntekijäjärjestön AKT:n lakko alkaa näkyä eri tahtia yhteiskunnan toiminnoissa. Ensin ruuhkautuu julkinen liikenne. Elintarvikkeiden saatavuudessa ongelmia tulee vasta jos lakko jatkuu useita päiviä.

Bussit:

Kuudelta illalla alkava AKT:n lakko näkyy ensimmäisenä bussiliikenteessä. Kello 18 jälkeen bussiliikennettä pyritään hoitamaan ympäri Suomea esimiesvoimin.

Tilanne liikennöivien bussien suhteen vaihtelee suuresti eri kaupungeissa - erot koskevat niin lähi- kuin kaukoliikennettäkin.

Pääkaupunkiseudun bussivuoroista jää AKT:n lakon takia ajamatta noin 60 prosenttia, kertoo Helsingin seudun liikenne. Tiedot lakon aikana normaalisti liikennöivistä linjoista löytyvät HSL:n nettisivuilta.

Lakko tuntuu eniten Helsingin kehyskunnissa niillä alueilla, joilta ei ole junayhteyttä pääkaupunkiin.

Metro, raitiovaunut, lähijunat ja Suomenlinnan lautta liikennöivät lakon aikana normaalisti

Kun bussivuorot harvenevat, täyttävät etenkin pääkaupunkiseudulla lähijunat. VR:ltä kehotetaankin varautumaan ruuhkiin.

- Ne ihmiset, joilla on joku mahdollisuus välttää ruuhka-aikaa eli aamu seitsemän ja yhdeksän väliä ja illan kuudentoista ja seitsemäntoista väliä, kannattaa harkita jos pääsisi luistamaan töistä joko joustavan työajan tai muun keinon avulla, liikenteenohjausyksikön päällikkö Mauno Haapala neuvoo.

Turun joukkoliikennetoimistosta arvioidaan lakon sotkevan Turun seudun joukkoliikenteen pahoin.

- Kokonaistilanne on vielä hieman auki, mutta nyt näyttää siltä, että noin neljännes vuoroista jää ajamatta, kertoo suunnittelupäällikkö Pekka Kirjavainen Turun kaupungin joukkoliikennetoimistosta.

Myös Oulussa ollaan vaikeuksissa. Oulun kaupunkiliikennettä pyörittävän Koskilinjat Oy:n toimitusjohtaja Reijo Hobin arvioi, että arkisin julkista liikennettä käyttävistä matkustajista vain reilut kymmenen prosenttia saa lakon aikana bussikyydin.

Niin ikään Jyväskylässä, Lahdessa ja Kuopiossa AKT:n lakko pysäyttää bussit lähes täysin.

Parhaiten tietoa ajettavista vuoroista saa oman kaupungin bussiliikennettä hoitavan yhtiön nettisivuilta.

Jätekuljetukset:

AKT:n lakko näkyy pian myös täyttyvinä roskiksina ja erityisesti kotitalousjätteen kasautumisena.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla jätekuljetuksia hoitava SITA arvioi, että noin neljäs- tai viidesosa kuljetuksista voidaan hoitaa esimiesvoimin ja liittoon kuulumattomien urakoitsijoiden kanssa.

Jätekuljetuksista vastaavat yritykset toivovatkin, että asiakkaat säilyttäisivät omissa tiloissaan esimerkiksi lasi- ja sanomalehtijätteen lakon aikana.

Lassila & Tikanojan jätehuoltopalvelusta kerrotaan, että yhtiö huolehtii jätteiden kuljetuksesta lakon aikana tärkeysjärjestyksessä: ensin sairaalat ja terveysasemat, sitten lentokentät, satamat ja muut julkisen liikenteen asemat, seuraavaksi koulut ja päiväkodit ja lopuksi kotitaloudet.

Bensiini:

Bensa-asemilla on alettu jo varautua lakkoon täyttämällä säiliöitä. Työtaistelun venyminen saattaa silti tyhjentää huoltamoiden bensasäiliöt.

- Vaikutuksia on vielä vaikea arvioida, mutta varmasti omia autoja otetaan lakon myötä lisää käyttöön. Eli se vaara on olemassa, että tavara rupeaa loppumaan joiltakin asemilta parin kolmen päivän päästä lakon alkamisesta, arvioi Neste Oilin johtaja Esa Miettinen.

Elintarvikkeet:

Kaupan keskusliikkeet vakuuttavat, että ruoka ei lopu heti kaupoista. Kaupat ovat varautuneet kuljetusalan lakkoon ja mahdolliseen satamalakkoon täydentämällä varastojaan kaupoissa ja kauppojen keskusvarastoissa.

Päivittäistavaran kuljetusten väheneminen pyritään korvaamaan poikkeusjärjestelyillä. Kuluttajalle asti ongelmien ei ainakaan lyhyellä aikavälillä uskota näkyvän.

Lennot:

Lennot voivat myöhästyä kotimaassa ja Euroopassa, kun polttoainekuljetukset vaikeutuvat. Finnairin liikenteenohjauksen päällikkö Jukka Glader arvioi, että myöhästymisiä ja yksittäisiä lentojen peruutuksia voi tulla, ennen kaikkea kotimaan ja Euroopan lennoissa. Kauko- ja lomaliikenteen Finnair pyrkii hoitamaan normaalisti.

Tilanne mutkistuu kuitenkin, jos lakko pitkittyy yli viiden päivän.

Posti:

Autoalan lakko ei Itellan mukaan vaikuta postinkulkuun ainakaan toistaiseksi. Yhtiö vakuuttaa, että kirjeet ja paketit saadaan jaettua normaalin aikataulun mukaisesti.

Postin kulku saattaa kuitenkin häiriintyä, jos lakko jatkuu niin pitkään, että yrityksillä alkaa olla vaikeuksia saada polttoainetta autoihinsa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.