Mainos

Näin lääkärien pätevyys testataan

Mitä tarkoittaa potilaan lähettäminen? Mikä on kunnan tehtävä terveydenhuollossa? Entä mikä on epikriisi?

Muun muassa näihin kysymyksiin EU- tai ETA-alueen ulkopuolella itsensä kouluttaneet lääkärit joutuvat vastaamaan Suomen lääkärien pätevyyskuulusteluissa.

Lääkärien ammattipätevyyden testit nousivat julkisuuteen, kun Suomessa paljastui taas uusia valelääkäritapauksia.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastosta Valvirastakin myönnetään, ettei kaikkiin kuulustelujen kysymyksiin vastaaminen välttämättä edellytä lääkärin koulutusta.

– Onhan ne kakkosvaiheen vastaukset osaltaan ulkoa opeteltavissa, myöntää ryhmäpäällikkö Pirjo Pennanen Valvirasta.

Kolmiportainen pätevyyskuulustelu suoritetaan Tampereen yliopistolla. Kuulusteluista vastaava lääketieteen professorin Kari Mattilan mukaan kakkosvaiheessa vaadittavat tiedot voi opiskella ilman lääkärintutkintoa.

– Ennen kuulusteluja annetaan materiaali, mikä pitää osata. Jos hakija on suorittanut ylioppilastasoisen peruskoulutuksen, veikkaan, että pääsee läpi, Mattila lääketieteen laitokselta sanoo.

Ennen kakkosvaiheeseen pääsyä hakijan on suoritettava kliininen ykkösvaihe. Ykkösvaiheessa hakija joutuu vastaamaan kirjallisesti muun muassa siihen, että miten kaksi viikkoa yskinyttä kuumepotilasta pitäisi tutkia ja hoitaa.

Pätevyyskuulusteluiden vaatimuksiin ehkä muutoksia

Tampereen yliopiston Kari Mattilan mukaan kuulustelut toimivat kohtalaisen hyvin, mutta Valvira vaatii prosessiin muutoksia.

– Kuulustelujärjestelmässä ei sinänsä ole vikaa, mutta asiakirjojen aitouden tarkastamisessa kylläkin, tarkentaa Pirjo Pennanen Valvirasta.

Tällä hetkellä laki vaatii EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tulleilta vain jäljennökset tutkintotodistuksista, mikä on helpottanut väärennyksien mahdollisuuksia.

– Tähän asti emme ole vaatineet alkuperäisiä todistuksia, mutta näyttää siltä, että lainsäädäntöä on syytä muuttaa, Pennanen sanoo.

Seuraavat pätevyystentit ensi viikolla

Tampereen yliopistossa järjestettävät pätevyyskuulustelut järjestetään neljä kertaa vuodessa. Seuraava tentti on jo ensi viikon tiistaina. Mukana on reputtaneita.

– Ensi viikon tentissä on 75 osallistujaa. Kaikki ei ole uusia hakijoita, vaan osa yrittää uudestaan, Mattila kertoo.

Vaikka pätevyystesteissä on maallikolle sopivia kohtia, kukaan kiinnijääneistä valelääkäreistä ei ole läpäissyt kolmiportaista kuulustelujärjestelmää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.