Mainos

Näin kylmää oli viimeksi 60 vuotta sitten

Tällä hetkellä Suomessa vallitseva kolea ja sateinen sää on erittäin poikkeuksellinen.

Meteorologi Asko Hutila Ilmatieteenlaitokselta kertoo, esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä ylin lämpötila oli eilen 9 astetta. Viimeisen 60 vuoden aikana näin kylmää päivää ei ole ollut kesäkuun alussa.

Kaisaniemessä lämpötiloja on mitattu 1800-luvun alkupuolelta saakka, joten alueen lämpötiloista saa vertailutietoa pisimmältä ajalta.

- Kun mennään 1800-puolelle, niin löytyy päiviä, jolloin ylin lämpötila on ollut vain neljä astetta. Hyvin harvinaista ja poikkeuksellista tällainen kylmyys kuitenkin on.

Hutilan mukaan kylmät ajanjaksot liittyvät matalapaineen lähetymiseen. Pohjoistuulet tuovat pilviä ja sateita sekä kovia tuulia.

- Olemme niin sanotusti matalapaineen kylmällä puolella. Ääritilanteet tähän aikaan vuodesta liittyvät tähän.

Kesän lumi sulaa nopeasti

Esimerkiksi Etelä-Suomen läänissa sijaitsevassa Hartolassa on tänään saatu lumisateita.

Meteorologi Hutila kertoo, että vuonna 1982 kesäkuussa koettiin tämän vuoden kaltainen kesäkuu.

- Silloin kesäkuun ensimmäisinä päivinä oli hellettä, jonka jälkeen tuli vuoden aikaan hyvinkin kylmää, ja lunta satoi myös Etelä-Suomessa.

Hutila kertoo, että idässä lumipeite oli pysyvämpi, sen sijaan etelässä ja lännessä oli kysymys lumikuuroista. Melko lämmin maa ja auringonsäteet sulattavat kuitenkin kevyen peitteen hyvinkin nopesti.

Meteorologi Hutila sanoo, että nyt ollaan menossa kohti lämpimämpiä säitä, mutta viikonlopun kaltaisia hellesäitä saadaan vielä odotella pitkään.

- Vähitellen lämpenee. Ensi viikolla on mahdollista, että etelässä päästään yli 20 lämpöasteen, mutta sen tarkempaa tietoa ei vielä tässä vaiheessa ole.

Lomalaisia ei haittaa

Koleus ei haittaa lomalaisia.

- Vaikka sataisi mummoja taivaalta, antaa tulla, ei haittaa, kun ei tartte tehdä töitä, tänään Linnamäellä vieraillut Satu Parviainen totesi.

- Myö tehdään viikonloppuna sellainen tilkkutäkkityö, johon tulee ainakin pääskysiä ja kukkia, käydään kohta ostamassa tarvikkeita sitä varten, Uimastadionilla Helsingissä käynyt joensuulainen Viola Haapasalo kertoi sadepäivien suunnitelmistaan.

Sisko Iiris Haapasalo totesi askartelevansa sisällä.

- Joka sää on ulkoilusää, Uimastadionilla altaaseen sukeltanut Veikko Palo muistutti.

Palo ei ymmärtänyt ollenkaan, mitä tämänpäiväisessä säässä oli vikana, sillä hän oli nääntymäisillään viime viikonlopun helteissä korvasienimetsään.

Tarkista paikkakuntasi sääennuste:mtv3.fi/saa

(MTV3)

KOLEUS EI HAITTAA LOMALAISIA

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.