Mainos

Näin kylmä kesäkuun alku etelässä kerran kymmenessä vuodessa - joko lämpenee?

Kesäkuun alkupäivät ovat olleet harvinaisen kylmiä eteläisessä Suomessa.

Suomessa on värjötelty viime päivät koleassa säässä. Naapurimaassa Ruotsissa on ollut vielä kylmempää: menneenä viikonloppuna Tukholmassa mitattiin kesäkuun kylmimmät lämpötilat sitten vuoden 1928. Ilma oli Tukholmassa kylmempi kuin viime jouluna, sillä lauantaina kaupungissa oli vain viisi lämpöastetta, kun jouluaattona päästiin kuuteen.

Suomessa tilanne ei ole ollut aivan yhtä paha, mutta sanoja harvinaisen kylmä voi jo käyttää. Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä kesäkuun kolmen ensimmäisen vuorokauden keskilämpötila oli 9,9 astetta. Lukema on seitsemänneksi kylmin 50 viime vuoden aikana.

– Etelässä on ollut harvinaisen kylmä kesäkuun alku, tällaista on ehkä kerran kymmenessä vuodessa. Esimerkiksi Kaisaniemessä Helsingissä oli viimeksi yhtä kylmää kesäkuun alkupäivinä vuonna 2003, sanoo meteorologi Asko Hutila Ilmatieteen laitoksen Ilmastokeskuksesta.

Kesäkuun alun tienoilla vuorokauden keskilämpötila on Helsingin seudulla tavallisesti noin 14 astetta. Päivälämpötilatkin ovat nyt monin paikoin maan eteläosassa jääneet kymmenen asteen vaiheille, kun ne tavanomaisesti ovat lähempänä kahtakymmentä astetta. Myös Pohjois-Suomessa on ollut tavanomaista kylmempää.

Tilastojen mukaan Helsingin Kaisaniemessä 50 viime vuoden aikana kesäkuun alussa kylmintä on ollut vuonna 1975. Silloin kesäkuun kolmen ensimmäisen vuorokauden keskilämpötila jäi 7,8 asteeseen.

Ei helteitä näköpiirissä

Sää on viikon loppupuolella lämpenemässä, mutta vain hiukan. Suomi kuuluu tällä ja ensi viikolla viileän länsivirtauksen piiriin.

– Sää jatkuu epävakaisena koko tämän viikon ja pitkälle ensi viikkoon. Lämpötila nousee etelässä tällä viikolla noin asteen päivässä niin, että loppuviikolla päästään 20 asteen tienoille. Pohjoisessa lämpötila pysyy noin kymmenessä asteessa tai sen alle koko viikon, toteaa MTV3:n meteorologi Aleksi Jokela.

Sadekuuroja tulee viikon varrella ajoittain koko maassa ja pääosin on vaihtelevaa pilvisyyttä. Aurinko paistaa varmimmin rannikoilla.

– Helteitä ei ole näkyvissä niin pitkälle kuin ennustemallit tällä hetkellä näyttävät, toteaa Aleksi Jokela.

Sääennuste 5.-9.6.2012

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.