Mainos

Näin kunnat saavat tulevaisuudessa rahaa valtiolta

Valtiovarainministeriö on julkaissut tänään alustavan ehdotuksen uudesta valtionosuusjärjestelmästä. Ministeriö jakaisi valtionosuuksia kunnille muun muassa ikärakenteen perusteella.

Uuden järjestelmän mukaan erityisesti sellaiset kunnat, joissa sairastetaan paljon ja joissa asuu nuoria ihmisiä, saavat tulevaisuudessa suhteessa muita enemmän rahaa.

Kuntien tuloista reilu viidennes tulee valtion maksamista valtionosuuksista. Valtionosuuksilla kunnat maksavat muun muassa terveyspalveluita ja opetusmenoja.

Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen kertoo, että kriteerejä selvennetään uudessa järjestelmässä huomattavasti.

– Kaikille kunnille tulevat selvät ja läpinäkyvät kriteerit, joiden sisällöt ovat ajan tasalla. Nykyinen systeemi on hyvin monimutkainen, vanhentunut ja aika epäoikeudenmukainen kuntien kesken.

Sairastavuus entistä merkittävämpi

Tulevaisuudessa kunta saa valtionosuuksia erityisesti sen perusteella, miten paljon kunnassa sairastetaan ja millainen kunnan ikärakenne on.

Myös muun muassa työttömyysaste, vieraskielisten määrä, asukastiheys ja kuntalaisten koulutustausta vaikuttavat summaan. Lisäksi summaa nostavat muun muassa kunnan syrjäisyys ja työpaikkaomavaraisuus.

Asiantuntijan mukaan sellaiset kunnat, jossa on paljon sairastavia ihmisiä ja nuoria kuntalaisia, saavat valtionosuuksia suhteessa enemmän.

– Esimerkiksi nuorille yhteiskunta järjestää sekä koulutuspalveluita että terveyspalveluita, valtiovarainministeriön selvitysmies Arno Miettinen selventää.

Kuntaliitokset helpottavat?

Henna Virkkunen uskoo, että uudistus saattaa helpottaa kuntaliitoksia.

– Meillä on nykyjärjestelmässä valtionosuusjärjestelmän sisällä aika paljon erilaisia porrastuksia. Jos kunnat suunnittelevat yhdistymistä, ne voivatkin muuttaa mielensä huomattuaan, että ne menettävät sen vuoksi valtionosuuksia. Nyt nuo portaat on pyritty poistamaan kriteereistä.

Tänään julkaistu ehdotus menee seuraavaksi kuntiin kommentoitavaksi.

Kunnista on odotettavissa kovaa kritiikkiä, sillä erityisesti Lapin harvaan asutut kunnat ja Lounais-Suomi tulevat kärsimään uudistuksessa. 

Katso valtiovarainministeriön sivuilta oman kuntaasi suunnitellut valtionosuudet.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.