Näin kierrätät joulun roskat oikein

Ruokaa, lahjapapereita, pakkauslaatikoita, kultanaruja, suklaarasioita... Kun jouluilta hiljenee, on vuorossa roskien lajittelu.

Seuraavat vinkit roskien lajittelemiseen antoi ympäristöasiantuntija Minna Partti Helsingin seudun ympäristöpalveluista.

Poisheitetty ruoka on kalleinta ja epäekologisinta

Monelle joulun tärkein asia on se, että ruoka on hyvää ja sitä on riittävästi. Ruokaostoksille mennessä kannattaa kuitenkin muistaa kohtuus. Jos haluaa joulupöydässä olevan montaa lajiketta, niin kutakin lajia kannattaa ostaa vain pieni määrä.

Ruoan poisheittäminen on epäekologisin ja kallein vaihtoehto. Jos ruokaa kuitenkin jää yli ja se pilaantuu, sen oikea paikka on biojäteastia.

Säilytä lahjapussit seuraavaan jouluun

Joulun suurin jäte-erä syntyy lahjojen päällyspapereista. Kaikkein paras vaihtoehto lahjapapereiden kierrättämiselle on tietenkin se, että säilyttää mahdollisimman paljon pakkausmateriaalista seuraavaa joulua varten.

Osan lahjoista voi laittaa paketoinnin sijasta kauniiseen lahjapussiin, jota voi helposti käyttää vuodesta toiseen. Myös ruusukkeet ja muut pakettien koristeet ovat usein käytettävissä uudelleen. Hieman rypistyneistäkin papereista voi vaikka askarrella jotain. Näin säästää sekä luontoa, että omaa kukkaroa.

Lahjapaperit ovat yleensä kovin värikkäitä ja sisältävät erilaisia teippejä, liimoja ja tarroja. Sen takia niitä ei voi laittaa keräyspaperiin. Lahjapaperit voi laittaa energiajätteeseen, jos sellainen lähellä on. Muuten ne kuuluvat sekajätteisiin.

Suklaarasiatkin kuuluvat keräyskartonkiin

Jos pakkauksessa on pelkkää pahvia tai kartonkia, niin silloin se kuuluu keräyskartonkiin. Pahvilaatikot kannattaa litistää ennen keräykseen vientiä, muuten laatikko niin sanotusti täyttyy ilmalla. Hieman muoviakin voi pakkauksessa olla, sillä se saadaan eroteltua ja jopa hyödynnettyä. Jos pakkauksessa on kuitenkin pääosa muovia, niin muovi pitää laittaa sekajätteisiin.

Suklaarasian pahviosat kuuluvat muiden laatikoiden tapaan keräyskartonkiin, muoviosa energiajätteeseen tai sekajätteeseen.

Kerää tuikkujen metalliosat ja vie metallinkeräykseen

Se mitä kynttilöistä jää jäljelle, laitetaan joko energiajätteisiin tai sekajätteisiin.

Tuikkujen metalliosat käyvät metallikeräykseen, vaikka niissä olisi vähän kynttilääkin jäljellä. Tuikuissa käytettävä metalli on pelkkää alumiinia, joten se voidaan hyvin käyttää uudelleen. Poltettavan sekajätteen tai erikseen kerättävän energiajätteen seassa alumiini voi sen sijaan olla jopa haitallinen.

Lasinkeräykseen vain pulloja ja purkkeja

Erilaisissa koriste-esineissä, kuten kuusenkoristeissa oleva lasi, voi olla kemialliselta koostumukseltaan hyvin erilaista, kuin lasinkeräykseen sopiva lasi. Kynttilänjalat on esimerkiksi tehty kuumuutta kestävästä lasista, joten sitä ei voi sulattaa muun lasin joukossa.

Lasinkeräykseen voidaankin laittaa vain lasipulloja ja -purkkeja. Myös rikkoutuneet juomalasit kuuluvat sekajätteisiin.

Kinkun paistorasva ei kuulu viemäriin

Kinkun paistorasvaa kannattaa ensisijaisesti hyödyntää kastikkeen teossa. Lopun rasvan kannattaa antaa jähmettyä ja laittaa se sitten biojätteeseen. Jos rasva jää juoksevaksi, sitä voi imeyttää vaikkapa talouspaperiin.

Jos juoksevaa rasvaa on paljon, sen voi laittaa jonkinlaiseen tiiviiseen muovipulloon ja siinä sekajätteisiin. Biojätteessä valuva rasva aiheuttaa jäteastioiden kerääjille haittoja. Energiajätteeseen rasvaa ei voi laittaa, koska energiajakeesta valmistetaan kierrätyspolttoainetta murskaamalla ja paalaamalla; tässäkin prosessissa rasva aiheuttaa haittaa matkan varrella.

Sähkölaitteet palautetaan jäteasemalle

Rikkinäiset sähkölaitteet, kuten jouluvalot, sähköllä toimivat lelut sekä vanhat kännykät ja muu tarpeettomaksi käynyt kodinelektroniikka on aina sähkö- ja elektroniikkaromua, joka pitää palauttaa keräykseen jäteasemalle.

Akkuja ja paristoja ei saa heittää sekajätteeseen. Oman lähikaupan kassalta löytyy keräyslaatikko, johon voi laittaa käytetyt paristot ja pienet akut. Kaikki myymälät, jotka myyvät paristoja, ottavat niitä myös maksutta vastaan.

Uudenvuodentinat ovat ongelmajätettä

Uudenvuoden tina on oikeasti "uudenvuodenlyijy", joka pitää palauttaa ongelmajätteisiin. Tinoissa on paljon myrkyllistä lyijyä, jonka ei pitäisi päästä ympäristöön.

(MTV3-HSY)

Lue myös:

    Uusimmat