Mainos

Näin kauppa pyrkii valvomaan riskimaista tuotavia elintarvikkeita

Sekä Kesko, että SOK:n Inex Partners kertovat käyttävänsä sosiaalisen vastuun arvioinnissa ensijaisesti eurooppalaista Business Social Compliance Initiative (BSCI) -tarkastusjärjestelmää.

BSCI:n toiminnan Perustana YK:n ihmisoikeuksien julistus, kansainvälisen työjärjestö ILO:n sopimukset ja kunkin tuottajamaan paikalliset lait.

Kun aloitamme neuvottelut uuden riskimaassa sijaitsevan tavarantoimittajan kanssa, kysymme, onko se halukas sitoutumaan BSCI:n kriteereihin, kertoo Keskon tuotetutkimuspäällikkö Matti Kalervo.

–Joskus tavarantoimittaja ilmoittaa, että he eivät halua sitoutua BSCI:n tarkastuksiin eli auditointiin. Tällöin me ilmoitamme, että me emme voi jatkaa neuvotteluja.

BSCI:llä on toiminnassaan oma protokollansa, Kalervo selventää.

–Kun he käyvät auditoimassa eli tarkastamassa tuotantolaitoksen, niin heillä on tietty kysymyspatteristo, jonka he käyvät läpi. Kysymykset koskevat mm. työoloja, työaikoja, ylitöitä, palkkoja, järjestäytymisen vapautta sekä lapsityövoiman käyttöä

Auditoinnin tekee aina taho, joka on erikoistunut näihin tarkastuksiin, kertoo Kalervo.

–Auditoijan pitää olla kyseisen maan kansalainen, jotta hän tuntee yhteiskunnan, työkulttuurin ja paikallisen työlainsäädännön riittävän hyvin. Tärkeää on myös se, että hän puhuu paikallista kieltä, koska tarkastuksessa haastatellaan paitsi yrityksen johtoa, myös työntekijöitä.

–Me saamme tästä kaikesta auditointi-raportin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.