Mainos

Näin Kajaanissa taistellaan öljyvuotoa vastaan – katso kuvat

Oulujärvellä ovat meneillään laajat torjuntatoimet, jottei valtion maanalaisesta varmuussäiliöstä viikonvaihteessa karannut öljypitoinen vesi leviäisi järveen.

Neste Oyj:n mukaan säiliöstä on karannut useita tuhansia litroja veden ja polttoöljyn sekoitusta. Vuoto tapahtui, kun säiliön polttoöljyä oltiin vaihtamassa uuteen öljyyn. Neste Oyj:n ympäristö- ja turvallisuuspäällikkö Simo Honkasen mukaan vuodon syytä ei vielä tiedetä, eikä myöskään sitä, miksei vuotoa huomattu ennen pelastusviranomaisten yhteydenottoa.

Öljyvuoto paljastui varhain sunnuntaiaamuna, kun valtatie viiden tuntumassa tuntui öljyn hajua. Öljyä on kulkeutunut säiliöltä Kuluntalahdelta noin viiden kilometrin matkan Oulujärven Jormuanlahteen.

Tällä hetkellä Jormuanlahteen laskevan Kulunnanpuron suu on puomitettu. Puron suulla on selvää öljyn hajua.

Pidemmälle Jormuanlahteen Partasaaren tasolle on asetettu jäitä räjäyttämällä öljypuomit, joilla pyritään estämään öljyn pääsy pidemmälle Oulujärvelle.

Kainuun pelastusjohtaja Antti Parviaisen mukaan pelastusviranomaiset ovat kairanneet Jormuanlahteen kymmeniä reikiä. Niiden avulla on tarkistettu, onko öljyä levinnyt laajemmalle alueelle. Toistaiseksi öljyhavaintoja Jormuanlahdella on vain Kulunnanpuron suulla.

Öljypäästön vaikutusalueelle on satakunta kesä- tai asuinrakennusta. Neste on luvannut korvata mahdolliset öljypäästön aiheuttamat haitat.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.