Näin iso rooli kunnilla on Fennovoiman suomalaisrahoituksessa

Fennovoiman edistämiseen sitoutunut suomalaisomistus lepää vahvasti kunnallisessa ja valtiollisessa omistuksessa olevien yhtiöiden hartioilla. 

MTV Uutisten selvityksessä kävi ilmi, että noin puolet jatkorahoitukseen sitoutuneista Voimaosakeyhtiö SF:n suomalaisosakkeista on eri järjestelyin kunnallisessa omistuksessa.

Neljännes puolestaan on vahvassa julkisessa omistuksessa olevien pörssiyhtiöiden Rautaruukin ja Outokummun omistusta. Muille jää jatkoon sitoutuneesta omistuksesta toinen neljännes. 

Asiaa tarkasteltiin osakasluettelon ja kaupparekisteriin viime viikolla toimitettujen kevään osakeantitietojen pohjalta. Omistusjärjestelyt ovat pitkissä ketjuissa ja joidenkin yhtiöiden osalta kunnallinen omistusosuus piti arvioida käytettävissä olevien tietojen perusteella. Laskelmassa ei ole mukana tuoreimpia ilmoituksia mukaan myöhemmin aikovista uusista rahoittajista, mutta panostuksista julkisuuteen kerrottujen tietojen perusteella ne eivät vaikuta suuresti lopputulemaan. 

"Ei mitään hyväntekeväisyyttä"

Julkisen rahan keskeinen rooli ja monen yrityksen päätös jättää jatkorahoitus voivat herättää kysymyksen siitä, näkevätkö muut toimijat hanketta taloudellisesti kannattavana. Muun muassa S-ryhmä, Kesko ja Boliden ovat vetäytyneet jatkosta. 

Voimaosakeyhtiö SF:n toimitusjohtajan Pekka Ottavaisen mukaan kunnallisten yhtiöiden painava rooli ei ole ihmetyksen aihe. 

– Täytyy muistaa, että kun Fennovoiman hanke lähti liikkeelle, siinä oli mukana iso joukko suomalaisia sähköyhtiöitä. Kovin monella niistä on kunnallinen omistajuus, mikä on vain hyvä asia tälle hankkeelle.

Ottavainen uskoo yhtiöiden tekevän ratkaisut tarkan harkinnan perusteella. 

– Jokainen meidän omistajista on varmasti pohtinut osallistumistaan nimenomaan kaupalliselta kantilta. Täytyy muistaa, että kunnallisilla sähköyhtiöillä on ihan samalla tavalla liiketaloudelliset perusteet ja voitontavoittelu taustalla. En kantaisi huolta, että tämä olisi kenenkään hyväntekeväisyyden varassa.

Aika käy vähiin

Viime aikoina on spekuloitu sillä, että neuvotteluja hankkeeseen osallistumisesta olisi käyty eläkevakuutusyhtiöiden Ilmarisen ja Varman kanssa. Ottavainen ei kiistä eikä myönnä. 

- Väittäisin, että suurin osa potentiaalisista sijoittajakandidaateista Suomessa on tavattu ja katsottu, mikä heidän mahdollisuutensa olisi tulla mukaan.  

Suomalaisrahoituksen osuus ydinvoimalahankkeessa on noussut yli 50 prosentin. Fennovoiman venäläisomistaja RAOS Voima on valmis nostamaan omaa osuuttaan paikatakseen puuttuvaa rahoitusta. Epäselvää on, millainen suomalaispanos voisi riittävä, kun hallitus käsittelee periaatelupaa ensi kuussa. 

Voimaosakeyhtiö SF:n omistusrakenne osakeannin jälkeen (epävirallinen laskelma)

Tiedot on kerätty yhdistämällä yhtiön viime viikolla MTV:lle toimittama osakasluettelo ja kaupparekisteriin viime viikolla lähetetty osakeantipäätös. 

omistajaosuus ennen antia %osuus annin jälkeen %mukana jatkorahoituksessa
Boliden Kokkola Oy4,84,1ei
Kestra Kiinteistöpalvelut Oy4,53,8ei
S-Voima Oy3,02,5ei
Ovako Imatra Oy Ab2,11,8ei
Kuopion Energia Oy2,01,7ei
Boliden Harjavalta Oy1,51,3ei
Outokumpu Oyj15,116,9kyllä
Suomen Voima Oy13,313,7kyllä
Katternö Kärnkraft Oy Ab10,810,4kyllä
Majakka Voima Oy9,08,3kyllä
Voimajunkkarit Oy5,55,9kyllä
Vantaan Energia Oy5,05,7kyllä
Rauman Energia Oy5,04,8kyllä
Rautaruukki Oyj4,04,5kyllä
Pohjois-Suomen Voima Oy4,54,3kyllä
Oy Turku Energia - Åbo Energi Ab3,53,8kyllä
Lahti Energia Oy3,13,3kyllä
Kaakon Energia Oy3,13,2kyllä
 100,0100,0 

 

Lue myös:

    Uusimmat