Näin Hussein al-Taeen kohutekstit tulivat julki – Anter Yaşa kertoo paljastuksesta ja sitä seuranneista reaktioista: "Odotin vaalien yli, sillä en halunnut, että perussuomalaiset voittaa"

Kansanedustaja Hussein al-Taee (sd.) joutui keväällä skandaalin keskiöön, kun kansalaisaktivisti Anter Yaşa julkisti blogissaan kuvakaappaukset al-Taeen rasistisista kirjoituksista. Yaşa kertoo odottaneensa julkistuksen suhteen tietoisesti vaalien yli.

Keväällä Suomea ravisteli suuri poliittinen skandaali, joka sai kansanedustaja Hussein al-Taeen jäämään sairauslomalle hyvin nopeasti hänen tultua vaaleissa valituksi. Al-Taeen sairausloma jatkuu edelleen. 

Kaikki lähti liikkeelle kansalaisaktivisti Anter Yaşan blogikirjoituksesta.

Yaşa on taustaltaan Turkissa syntynyt kurdi, joka saapui Suomeen pakolaisena vuonna 1996. Vilkkaasti sosiaalisessa mediassa vaikuttava entinen muslimi kritisoi etenkin islamia ja toimii Suomen sekulaarit maahanmuuttajat ry:n puheenjohtajana.

Kärkkäänä keskustelijana tunnettu Yaşa on suosittu, mutta myös kiistanalainen ja kritiikkiä kirvoittava hahmo. Päivitykset sosiaalisessa mediassa provosoivat usein mielipiteitä puolesta ja vastaan.


"Yksi arabitaustainen ateistikaveri laittoi kuvakaappaukset"

15. huhtikuuta eli eduskuntavaaleja seuranneena päivänä Yaşan julkaisema päivitys piti sisällään kuvakaappaukset al-Taeen kirjoituksista.

Vuosina 2011–2015 julkaistuissa Facebook-päivityksissä al-Taee kirjoittaa loukkaavasti esimerkiksi juutalaisista, sunnimuslimeista, somaleista ja homoseksuaaleista.

– Olin seuraillut Husseinia jo aiemminkin, mutta ei hänessä ollut mitään silmiinpistävää, Yaşa kertoo.

– Yksi arabitaustainen ateistikaveri laittoi minulle kuvakaappaukset. Lähdin vähän selvittämään niiden taustoja, ja ajattelin, että hitto, minähän kirjoitan tästä, Yaşa sanoo.

Yaşa käytti kuvakaappaukset Photoshop-kuvankäsittelyohjelmassa. Näin saatu data tuki olettamusta siitä, että kuvat ovat aitoja.

Täysin varmasti aidoiksi Yaşa ei saanut kaikkia kuvia osoitettua. Kirjoitukseensa Yaşa kuitenkin otti mukaan maininnan siitä, että kuvien aitoutta on hyvin vaikea todistaa ilman, että poliisi tutkii asiaa.

Juridisessa prosessissa Facebook voisi kuitenkin selvittää asian, vaikka julkaisut olisikin poistettu.

"En halunnut, että perussuomalaiset voittaa"

Aktivisti teki tietoisen päätöksen siitä, että hän julkisti paljastuskirjoituksensa vasta eduskuntavaalien jälkeen. Syitä tähän oli kaksi.

– Odotin tarkoituksella, että hän joutuisi kestämään seuraukset.

Yaşa katsoo, että kansanedustajana al-Taee ei voinut kuitata juttua vain haastamalla Yaşan oikeuteen – vaaleissa valitun edustajan oli myönnettävä totuus kirjoituksistaan.

Toinen syy oli poliittisempi. Aivan vaalien alla arveltiin, että suurimman puolueen paikasta käydään tiukka kilpailu SDP:n ja perussuomalaisten välillä.

Omasta mielestään Yaşa jopa vaikutti vaalien tulokseen. 

– En halunnut, että perussuomalaiset voittaa. Se vaikutti ihan varmasti siihen. 0,2 prosenttia ei ole hirveästi ääniä, Yaşa sanoo.

Hussein al-Taee ei ole ottanut yhteyttä

Kirjoituksen julkaisun jälkeen Yaşa on saanut runsaasti palautetta.

Entistä muslimia on Yaşan omien sanojensa mukaan syytetty muslimivihasta. Yaşa on myös entinen SDP:n jäsen, ja puolueen piiristä on hänen mukaansa tullut syytöksiä mustamaalaamisesta.

Itse Hussein al-Taee ei ole Yaşan mukaan ollut häneen yhteydessä.

– Hän ei ole ollut minuun missään yhteydessä, vaikka olen pyytänytkin, että voin neuvoa, mitä sinun pitää sanoa, että pääset tästä pälkähästä pois, Yaşa kertoo.

Yaşa: Median olisi pitänyt julkistaa kuvakaappaukset aiemmin

MTV Uutisten Porissa haastattelema Anter Yaşa osallistui SuomiAreenassa keskusteluun, jossa käsitellään suomalaisen valtamedian ongelmia.

Niitä riitti Yaşan mielestä myös tapaus Hussein al-Taeen käsittelyssä.

Yaşa sai vasta blogikirjoituksensa jälkeen tietää, että esimerkiksi tietotoimisto STT oli saanut kohun nostattaneet kuvakaappaukset haltuunsa ja selvittänyt asiaa jo marraskuussa 2018.

STT:n kysyessä al-Taee kutsui tuolloin koko asiaa "mustamaalausyritykseksi". 

Yaşa katsoo, että STT:n olisi tästä huolimatta pitänyt julkistaa kuvakaappaukset jo tuolloin, vaikka toimituksessa niiden aitoutta ei pystyttykkään varmistamaan.

– Huolestuttaa, että perinteisellä medialla on valta päättää, mistä uutisoidaan, Yaşa sanoo.

Yaşan mielestä al-Taeeta on kohdeltu suomalaismediassa liian ystävällisesti.

Hän vertaa tapausta aiempaan kohuun; vuonna 2016 Yaşa käynnisti blogikirjoituksellaan vyyhdin, joka johti lopulta "lelusalakuljettaja" Rami Adhamiin tuomioon lukuisista talousrikoksista.

Yaşa katsoo, että ennen paljastuksia julkisuudessa hyväntekijäksi nimitettyä Adhamia on kohdeltu mediassa silkkihansikkain. Median oli Yaşan mielestä vaikea hyväksyä sitä, että pidetty henkilö olikin rikollinen.

Aktivistin mielestä myöskään al-Taeen tapausta ei ole perattu suurissa medioissa vieläkään riittävästi. Keskustelu hiljeni hänen mukaansa kansanedustajan jäätyä sairauslomalle, mitä Yaşa ei sulata.

– Jouduin tekemään ihan helvetisti töitä, että tämän asian sai pinnalle, Yaşa huokaa.

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat