Mainos

Näin elintarvikelakko näkyy kuluttajien elämässä

Elintarviketeollisuuden yöllä alkava lakko sulkee kolmeksi päiväksi 12 suurta lihanjalostus- ja leipomoalan tehdasta. Se ei heti merkittävästi vielä vaikuta tavallisten kuluttajien elämään. Kauppojen hyllyiltä vähenee ensin sellaisia tuotteita, joilla ei käytännössä ole suurta kulutusta.

Lakko voi kuitenkin hankaloittaa esimerkiksi koulujen, vanhainkotien, puolustusvoimien ja vastaavien laitosten elintarvikehuoltoa.

Työtaistelun alkaminen varmistui tänä iltana, kun Suomen Elintarviketyöläisten liitto SEL hylkäsi valtakunnansovittelija Esa Lonkan sovintoesityksen.

Lakkoon osallistuu noin 4 500 työntekijää.

Häiriö on lyhyt

Lakko koskee kuutta Fazerin ja Vaasan leipomoa sekä kuutta Atrian, HK Ruokatalon ja Saarioisten tehdasta.

Fazer Leipomoiden toimitusjohtaja Petri Kujala varoittaa, että lakko vaikuttaa kuluttajille asti varsin nopeasti.

- Jo heti huomenna aamulla Fazerin pienimmät tuotteet jäävät pois kauppojen hyllyiltä. Kolmen päivän lakko ehtii siis hyvin tuntua kuluttajilla saakka.

Toisaalta lakon päätyttyä Fazer pystyy palaamaan takaisin normaaliin tuotantoon jo heti seuraavana aamuna.

Myös Atrian toimitusjohtaja Matti Tikkakoski arvioi, että työtaistelu ehtii vaikuttamaan joidenkin heidän tuotteidensa saatavuuteen.

- Pyrimme tekemään lakon aikana volyymituotteita. Siksi pienet tuotteet saattavat jäädä pois valikoimasta lyhyeksi aikaa.

Erityisruokavaliot haasteena

Helsingin kaupungin muun muassa catering-palveluita tuottavassa Palmiassa elintarvikealaa koskeva lakko näkyy ruokalistojen supistumisena.

- Kaikkia tuotteita ei saada ruokalistoille, joten vaihtoehtoja ja vararatkaisuja on mietitty jo ennen pääsiäistä. Nyt jatketaan tilanteen seuraamista ja suunnittelua, kertoo tuotekehityspäällikkö Eeva Saarinen.

- Vaikutukset henkilöstöravintoloissa pieniä, koska niissä on paljon erilaisia ruokalistoja. Yksittäisen tuotteen puuttuminen ei siis ole suuri ongelma.

Hoitoalan ruokapalveluihin lakko heijastuu lisätyönä, kun asiakkailla on paljon erityisruokavalioita, joiden mukaan ruokalistat tehdään. Tällöin yksittäisen tuotteen korvaaminen on haasteellisempaa.

Sopu kariutui työaikoihin

Kiistan aiheena ovat etenkin työnantajan vaatimat muutokset työaikoihin. SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntosen mukaan sisältö ei muiltakaan osin riittäisi neljän vuoden sopimukseen. Palkkatasoa pidettiin hyvin matalana.

Elintarviketeollisuuden ETL:n toimitusjohtaja Heikki Juutinen piti palkankorotustasoa korkeana, se olisi tuonut tänä vuonna 1,3 prosentin korotuksen ja ensi vuonna samaa tasoa.

ETL on katsonut, että nykyiset työaikajärjestelyt vaikeuttavat tuoreen tavaran tuotantoa etenkin kauppojen siirryttyä sunnuntaiaukioloon

(MTV3 - STT)

Lue:

Katso Marjaana Toivakaisen juttu

Katso Leea Ollikaisen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.