Mainos

Näin eduskunta muotoutuu – ja sitten kesälomalle

Vastavalitut kansanedustajat valmistautuvat kampanjoinnin jälkeiseen elämään Arkadianmäellä täyttä päätä.

Uuden eduskunnan työn aloittamiseen liittyy paljon virallista protokollaa, mutta myös ennalta arvaamattomat hallitusneuvottelut.

Eduskunnan lainsäädäntöjohtaja Keijo Koivukangas pitää koko kevään tärkeimpänä poliittisena kysymyksenä juuri hallituksen kokoamista.

– Ei ole olemassa mitään muodollista takarajaa, milloin hallituksen tulee Suomessa olla kasassa. Lähtökohta kuitenkin on se, että enemmistöhallituksen kokoamiseen pyritään mahdollisimman nopeasti, Koivukangas kertoo.

Eduskunnan 200 kansanedustajasta 84 on uusia. Ensi tiistaina tarkastetaan valittujen edustajien valtakirjat.

Ensin valitaan puhemies

Eduskunnan muotoutuminen alkaa puhemiesten vaalilla. Uuden puhemiehen ja varapuhemiesten nimet ovat tiedossa keskiviikkona. Seuraavana päivänä ovat vuorossa valtiopäivien avajaiset ja edellisen hallituksen eronpyyntö.

– Eduskunnan ensimmäinen tehtävä on järjestäytyä, muotoutua toimintakykyiseksi valtion elimeksi.Arkitasolla se tarkoittaa erikoisvaliokuntien, valiokuntien ja muidenkin toimielinten kokoonpanojen valintaa, Koivukangas sanoo.

Mari Kiviniemen hallitus jatkaa toimitusministeriönä niin pitkään kunnes uusi hallitus on koossa. Toimitusministeriö antaa välttämättömissä asioissa eduskunnalle esityksiä ja eduskunta käsittelee ne.

– Voihan olla, että jotkut asiat vaativat niinkin ripeää käsittelyä, että ne eivät voi odottaa uuden poliittisen hallituksen muotoutumista, lainsäädäntöjohtaja sanoo.

Hallituksen aikaansaaminen ykköstehtävä

Eduskunnan lainsäädäntöjohtaja Keijo Koivukangas muistuttaa, että kevätistuntokauden tärkein tapahtuma on luonnollisesti uuden hallituksen muodostaminen.

Hallitusta ryhdytään muodostamaan eduskuntaryhmien välisissä neuvotteluissa. Hallitusneuvottelut päättyvät uuden hallituksen ohjelman antamiseen eduskunnalle.

Ministerilistaa ryhdytään kokoamaan niin, että eduskunta valitsee ensin pääministerin ja hän alkaa miettiä muuta kokoonpanoa.

– Hallitusohjelman julkistamisesta seuraa noin parin päivän mittainen, tämän kevään tärkein, poliittinen keskustelu. Se päättyy luottamuslauseäänestyksiin. Äänestysten jälkeen voidaan sitten sanoa, että hallitus nauttii eduskunnan luottamusta.

Jos asiat sujuvat suunnitelmien mukaan, uusi kansanedustuslaitos jää kesätauolle heinäkuun alussa. Syysistuntokausi alkanee 6. päivä syyskuuta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.