Mainos

Näin Chilen järistyksen tsunami etenee

Yhdysvallat on antanut tsunamivaroituksen kaikkiin Tyynenmeren valtioihin Chilen maanjäristyksen vuoksi. Tyynenmeren alueen tsunamivaroituskeskuksen mukaan järistyksen synnyttämä tsunami voi aiheuttaa laajaa tuhoa.

Tsunamivaroitus on annettu myös Australian itärannikolle. Tsunamivaroitus on laajennettu koskemaan myös Yhdysvaltojen ja Kanadan länsirannikkoa.

Tyynenvaltameren saaret selvisivät tsunamista

Ensimmäiset aallot iskivät Ranskan Polynesian Gambiersaariin kello 18.30 Suomen aikaa. Tahitin tsunami tavoitti noin kello 21 Suomen aikaa.

Ranskan Polynesiaan on iskenyt nelimetrinen tsunami. Chilen suuresta maanjäristyksestä alkunsa saanut hyökyaalto iskeytyi osaan Marquesassaaria.

Viranomaisten mukaan tsunami ei vaatinut uhreja. Alueelle oli annettu tsunamivaroitus hyvissä ajoin. Marquesassaarille saapunut aalto oli korkeimpia järistyksen jälkeen mitattuja.

Australian viranomaiset kertovat ensimmäisten aaltojen saavuttaneen maan rannikkoa. Valtavaa hyökyaaltoa ei kuitenkaan ole odotettavissa.

Uuden-Seelannin itärannikon tsunami tavoitti alkuillasta Suomen aikaa, mutta vaikutukset olivat vain vähäisiä.

Japaniin tsunamin arvioidaan iskevän viideltä huomisaamuna Suomen aikaa.

Tsunami iski ensimmäisenä Chileen

Tsunami iski ensimmäisenä Chilelle kuuluvalle Robinson Crusoe-saarelle.

- Chilen rannikolla havaittiin noin kaksi metriä korkea tsunamiaalto, samoin Juan Fernazin Robinson Crusoen saarella. Eli kyllä se etenee. Vauriot on oletettavasti suurimmat Etelä-Amerikan rannikolla, kuten Chilessä ja hieman pohjoisemmassakin. Eli siellä, missä paikalliset olosuhteet ovat suotuisammat pohjan muodon ja rannikon geometria takia. Siellä tämä aalto voi olla tämän pari metriä, mitä tässä on jo mitattu, kertoo Suomen seismologian instituutin johtaja Pekka Heikkinen.

Chileläisen La Tercera -sanomalehden mukaan kaksimetrinen tsunami olisi iskenyt myös Chilen Constitucionin rannikkokaupunkiin maan keskiosassa. Lehden mukaan hyökyaalto on aiheuttanut kaupungissa suurta tuhoa.

(MTV3 - Reuters - STT)

Lue myös:

Katso Päivi Sinisalon raportti (Kymmenen uutiset 27.2.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.