Mainos

Näin autat liikenneonnettomuuden uhria

Vain 18 prosenttia autoilijoista tietää, miten toimia liikenneonnettomuuspaikalla, selviää autoliittojen 14:sta eri Euroopan maassa tehdystä tutkimuksesta. Suomalaisista kaikki toimenpiteet onnettomuuspaikalla osasi nimetä noin 26 prosenttia autoilijoista.

Euroopan tieliikenteessä menehtyy vuosittain noin 30 000 ihmistä. Heistä puolet kuolee muutamien minuuttien kuluessa onnettomuudesta. Oikeaoppisilla ensiaputaidoilla kuolonuhrien määrää on mahdollista pienentää.

Suomen Punaisen Ristin asiantuntija Kristiina Myllyrinne neuvoo toimimaan onnettomuuspaikalla seuraavasti:

1. Estä lisäonnettomuudet. Laita hätävilkut päälle ja varoita muuta liikennettä hätäkolmiolla. Ota kännykkä mukaan.

2. Tarkista tilanne ja hälytä apua. Silmäile, onko onnettomuuspaikalla loukkaantuneita ja soita samalla yleiseen hätänumeroon 112.

3. Turvaa uhrien hengitys. Tarkista ovatko loukkaantuneet tajuissaan ja turvaa hengityksen kulkeminen nostamalla uhrin pää ylös. Tämä on ensiavun tärkein vaihe, sillä ilman hengitystä uhri menehtyy.

3b. Aloita painelu-puhalluselvytys. Mikäli uhri ei hengitä, kuljeta uhri tienpientareelle ja aloita painelu-puhalluselvytys. Paina rintalastaa 30 kertaa ja puhalla uhrin suuhun kaksi kertaa. Jatka, kunnes apu saapuu. Paineluelvytyksen yrittäminen kannattaa aina, vaikka sillä ei aina pystykään uhria pelastamaan.

4. Tyrehdytä verenvuoto. Tyrehdytä verenvuoto painamalla vuotokohtaa tai asettamalla haavan päälle puristusside.

5. Odota avun saapumista. Loukkaantuneen voi kääntää kylkiasentoon, mutta loukkaantunutta kannattaa liikutella mahdollisimman vähän. Huolehdi siitä, että uhri pysyy lämpimänä ja että hengitys kulkee.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.