Mainos

Näin aseetonta teiniä ammuttiin – kenen väitteitä tiedot tukevat?

Aseettoman koulupojan kuolinsyystä tehdyn alustavan tutkimuksen pelätään lietsovan entisestään mellakointia Fergusonissa Missourissa.

Poliisi ampui 18-vuotiaan Michael Brownin kuoliaaksi toissa viikonloppuna. Viranomaisten ja silminnäkijöiden kertomukset tapahtumista ovat olleet lähes päinvastaisia.

Viranomaisten mukaan Brown ammuttiin poliisin kanssa käydyn käsirysyn seurauksena. Silminnäkijöiden mukaan aseeton Brown oli sen sijaan ollut ampumishetkellä kädet ilmassa antautumisen merkiksi.

Koska poliisi ei suostunut luovuttamaan julkisuuteen tarkempia tuloksia pojan ruumiinavauksesta, Brownin perhe pyysi kuuluisan patologin Michael Badenin tekemään oman selvityksensä, kertoo CNN. Baden on todistanut lukuisissa kuuluisissa murhaoikeudenkäynneissä, muun muassa O.J. Simpsonin tapauksessa.

Kolmaskin kuolinsyytutkimus luvassa

Badenin tekemän alustavan tutkimuksen mukaan Michael Brownia oli ammuttu kuusi kertaa. Laukauksista kaksi oli osunut päähän ja neljä oikeaan käteen. Tulosten mukaan laukauksia ei oltu ammuttu lähietäisyydeltä.

Tutkimuksen tulosten pelätään lietsovan mellakointia Fergusonissa entisestään. Raportin perusteella käy esimerkiksi selväksi, että kaikki Browniin ammutut laukaukset olivat ruumiin etupuolella. 

Tämän voidaan nähdä tukevan väitettä siitä, että Brown olisi ollut hyökkäämässä kohti poliisia. Osumat käteen ja päähän voivat tukea myös silminnäkijöiden kertomuksia siitä, että Brownin kädet olivat ylhäällä ampumishetkellä. 

Myös liittovaltion tutkijat aikovat tehdä oman selvityksensä Brownin kuolemasta.

Myös mellakoista ristiriitaista tietoa

Brownin ampumista protestoivien mellakoiden karattua jälleen eilen käsistä Missourin kuvernööri Jay Nixon ilmoitti lähettävänsä kansalliskaartin Fergusonia rauhoittamaan.

– Ottaen huomioon nämä tahalliset, koordinoidut ja yhä voimakkaammat väkivaltaiset hyökkäykset Fergusonin ihmisiä ja omaisuutta kohtaan, lähetän Missourin kansalliskaartin osaavat miehet ja naiset palauttamaan rauhan tähän yhteisöön, Nixon totesi lausunnossaan.

Fergusonin mielenosoitusten väitettiin eilen muuttuneen väkivaltaiseksi sen jälkeen, kun mielenosoittajat ampuivat laukauksia poliisia päin. Myös McDonald'sin kerrottiin joutuneen vandalisoinnin kohteeksi.

Osa mielenosoittajista väittää kuitenkin, että eilinen protesti karkasi käsistä poliisin aloitteesta.

– Ei ollut mitään tappelua, eikä mitään laukauksia, mielenosoituksissa mukana ollut Lisha Williams kommentoi CNN:lle.

– Me vain marssimme komentokeskukseen ja pudottauduimme polvillemme ja sanoimme: ”Älkää ampuko.” Ja he alkoivat ampua.

Lapsia kannettiin turvaan kyynelkaasulta

Tapausta seuraavien toimittajien mukaan mielenosoittajien joukossa oli ollut lukuisia lapsia, kun poliisi oli ampunut protestoijia kyynelkaasulla. Toimittajien mukaan kyynelkaasua käytettiin jo tunteja ennen kaupunkiin määrättyä ulkonaliikkumiskieltoa.

Huffington Postin toimittaja kertoi poliisin uhkailleen toimittajia pidätyksillä, mikäli he eivät poistu paikalta. 

– Näin kai tapahtuu, kun media näkee poliisin suihkuttavan kyynelkaasulla käsiraudoitettua maassa olevaa kaveria, newyorkilaistoimittaja Amy K. Nelson twiittasi puolestaan tapahtumista.

Poliisin mukaan väkijoukot hajaantuivat ulkonaliikkumiskiellon astuttua voimaan puoliltaöin paikallista aikaa. Kielto oli voimassa aamuviiteen asti.

Alueella on varauduttu silti ongelmien jatkumiseen.  Ferguson-Florissantin koulupiiri ilmoitti kaikkien alueen koulujen olevan kiinni tänään turvallisuussyistä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.