Mainos

Näin apu Kreikalle vaikuttaa Suomeen

Suomalaisten Kreikalle lupaama 1,5 miljardin euron apupaketti turvaa Kreikan tulevaisuuden ohella myös Suomen talouden kehityksen.

Näin uskoo valtiovarainministeriön neuvotteleva virkamies Martti Salmi, joka vertaa Kreikan ahdinkoa amerikkalaispankki Lehman Brothersin kaatumiseen.

- Lehman Brothersin konkurssi oli näin jälkeenpäin tarkasteltuna se käännekohta, joka syöksi koko maailman taantumaan. Nyt Kreikan tilanne osoittaa samoja tunnusmerkkejä. Tästä syystä Kreikkaa ei kannata päästää Lehman Brothersin tavoin konkurssiin, sillä se saattaisi aiheuttaa uuden negatiivisen talouskierteen. Se voisi pahimmillaan kasvattaa työttömyyttä myös Suomessa ja katkaista talouden orastavan kasvun.

Pienempi paha

Martti Salmen mukaan Suomen kannattaa nyt valita kahdesta uhkakuvasta se helpommin hallittava.

- Nyt on hyvä tyytyä kahdesta pahasta siihen pienempään eli lainaan. Siitä ei ole Suomelle mitään haittaa, mutta isommasta pahasta eli lumipalloefektistä voisi tosiaan olla. Riski siihen, että Kreikka jättäisi lainan takaisinmaksun hoitamatta on hyvin pieni. Tukea maksetaan neljä kertaa vuodessa kolmen seuraavan vuoden ajan ja Suomi seuraa koko ajan, että Kreikka tekee tarvittavia tervehdyttämistoimia.

Suomalaisten taloustukirahat menevät Salmen mukaan Kreikan vanhojen velkojen maksuun, sillä jo vuosikymmeniä pahasti alijäämäistä tulosta tehnyt maa ei muutoin saisi uusia lainoja. Kreikan kansalaisille tuki ei suoranaisesti välity.

- Heille rahoista ei ole välitöntä hyötyä, vaan päinvastoin he joutuvat totuttumaan tiukentuvaan talouskuriin. Kreikassa siis verot nousevat ja palkat laskevat, Salmi tiivistää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.