Mainos

Näiltä tahoilta Matti Vanhanen ei ottaisi vaalirahaa - "Merisalo lähettää joulukortin"

Entinen pääministeri, Matti Vanhanen (kesk.) kerää oman vaalirahoituksensa yksityishenkilöiltä, yrityksiltä ja puolueen paikalliselta järjestöltä. Perheyritysten liiton rahaa hän ei aio käyttää.

Vanhasen eduskuntavaalibudjetti on karkeasti arvioiden noin 25 000 euroa. 

Vanhanen siirtyi pääministeriyden jälkeen yllättäen Perheyritysten liiton toimitusjohtajaksi. Hän jätti tehtävän marraskuussa. 

– Liitto ei anna minulle vaalitukea. Kun lähdin, sanoin, että en tule heiltä pyytämään mitään enkä pyydä mihinkään seminaariin. 

Lautakasan varjossa

Matti Vanhanen joutui pääministeriaikanaan vaalirahoituskohun polttopisteeseen, kun mediassa selviteltiin muun muassa liikemiesten tukea keskustalaisille poliitikoille ja puolueelle. Kävi ilmi, että kauppakeskuksia keskustojen ulkopuolelle havitellut, Arto Merisalon luotsaama ryhmä oli järjestänyt ison tukiprojektin tietyille poliitikoille. 

Yleisradion Silminnäkijä-ohjelma kertoi vuonna 2009, että Vanhanen olisi ottanut Nuorisosäätiölle urakoivalta rakennusliikkeeltä ilmaiseksi rakennustarvikkeita omakotitaloonsa. Juttu aiheutti valtavan kohun ja johti jopa siihen, että erikoispuuta etsittiin asiantuntijoiden voimin talosta - tuloksetta. Vanhanen kiisti Yleisradion väitteet, mutta ei ryhtynyt oikeustoimiin sitä vastaan. 

Perustuslakivaliokunta tutki Vanhasen toimia, koska hän oli ollut päättämässä Raha-automaattiyhdistyksen tuesta keskustataustaiselle Nuorisosäätiölle. Valiokunta katsoi lopulta, että Vanhanen oli ollut asiassa esteellinen, mutta ei ollut rikkonut virkavelvollisuutta tahallaan. 

Onko joitain tahoja, joilta ette ottaisi vaalirahaa vastaan?

– Tällaisia ovat tietysti kunnat ja kaupungit sekä kaikki tahot, joihin valtiolla on kytkentä, esimerkiksi valtionyhtiöt. Olen miettinyt myös, että en halua ottaa vaalirahaa ulkomaisilta tahoilta.  

Kiisteltyä vaalirahoitusta aikanaan järjestellyt Arto Merisalo kertoi vastikään Helsingin Sanomissa, että poliitikot eivät ole hylänneet häntä. Entinen pääministeri ei kuitenkaan näytä kuuluvan nykyiseen kaveripiiriin. 

– En pidä häneen yhteyttä. Hän tosin aina välillä lähettää joulutervehdyksen. 

Vanhasen mielestä vaalirahoitus on kohujen jälkeen muuttunut avoimempaan suuntaan. 

– Ainakin rahoitus on selkeämpää. Taloustaantuma on tosin vaikuttanut todennäköisesti vielä enemmän. Kampanjat ovat suppeampia kuin parhaimpina vuosina. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.