Näihin suomalaiskodeissa tuhlataan eniten sähköä

Energiansäästäminen kotona kannattaa, sillä hoitamalla asumisen osa-alueet energiatehokkaaseen kuntoon ja muuttamalla käyttötottumuksia on mahdollista säästää esimerkiksi sähköä 10-30 %.

Yksityisen kulutuksen ilmastovaikutuksissa on kolme keskeistä tekijää, jotka ovat asuminen, liikkuminen ja ruoka.

WWF:n ohjelmapäällikkönä toimivan Jussi Nikulan mukaan energiatehokkuuden ja ympäristöystävällisyyden kannalta ihanteellisin asumismuoto olisi tiiviin yhdyskuntarakenteen sisällä, hyvien julkisten- ja kevyenliikenteen yhteyksien päässä sekä hyödyntäen maltillisia tilaratkaisuja.

– Noin 40 prosenttia Suomessa kulutetusta energiasta tapahtuu rakennuksissa ja noin puolet energiankulutuksesta menee asuntojen lämmitykseen. Se loppu puolikas jakaantuu suurin piirtein kahteen osaan sähkön käytön ja lämpimän käyttöveden käytön välillä.

Kaikki nämä osa-alueet kuluttavat energiaa, mutta omilla päätöksillä ja toiminnalla voi vaikuttaa niissä kulutetun energian määrään. Kodin energiasta esimerkiksi käyttösähköön kuluu noin 20–25 prosenttia, josta suurin osa menee valaistukseen, kylmälaitteisiin, kodin elektroniikkaan ja sähkökiukaisiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja