Mainos

Nahkiaisen pyynti alkaa

Nahkiaisen pyynti alkaa koko maassa ensi yönä. Maan parhailla nahkiaisjoilla Pohjanmaalla alku ei näytä lupaavalta: joissa on vähän vettä, ja merivesi on liian lämmintä pyyntiin.

Toiminnanjohtaja Jukka Pirttijärvi Pohjanmaan Kalastajaseurojen liitosta uskoo kuitenkin, että jo syyskuulla tätä kauden herkkua alkaa käydä rysiin ja mertoihin.

Kemijoen ja Kokkolan välisistä Perämeren joista on saatu perinteisesti keskimäärin vajaat kaksi miljoonaa nahkiaista vuositasolla. Saalis on noin 90 prosenttia Suomen nahkiaisista. Viime vuoden pyyntikausi oli huono, vain Kemijoesta saatiin kohtuullisia saaliita. Nahkiaisten hinta pysyttelee ainakin alussa korkeana. Herkusta saa maksaa 8-9 euroa kilolta, Pirttijärvi laskeskelee. Kysyntää riittää hänen mukaansa kuitenkin.

Nahkiainen on huomattava tulonlisä alueella useille sadoille kotitalouksille. Myös nahkiaisen pyyntikustannukset ovat pienet.

- Yksi rysä maksoi vanhassa rahassa noin 500 markkaa ja se kestää kymmenkunta vuotta, Pirttijärvi havainnollistaa.

Ei vielä ulkomaille

Tätä herrain herkuksi mainittua, käärmettäkin muistuttavaa herkkua ei viedä ainakaan vielä ulkomaille. Puolet alueen saaliista on mennyt perinteisesti Porin seudulle ja sieltä edelleen Helsinkiin. Toinen puoli jalostetaan pyyntipaikkakunnilla. Myös Porin seudulla pyydetään jonkin verran nahkiaisia. Niin ikään Kymijoki on elpynyt nahkiaisjokena.

Nahkiainen on rauhoitettu huhtikuun alusta elokuun 15:een päivään. Nahkiaisen pyynti loppuu yleensä silloin, kun joet jäätyvät.

Huonosti lohta

Perämerestä on saatu Pirttijärven mukaan tänä vuonna todella heikkoja lohisaaliita. Yksi syy kehnoihin saaliisiin on lämmin ja vähäinen vesi. Siian pyynti merialueella on pikkuhiljaa alkamassa.

- Jäähtyisivät nyt vain vedet ja tuulisi mereltä, niin pyyntikausi näyttäisi varsin valoisalta, Pirttijärvi toivoo.

Tänä kesänä siikaa on saatu kokoajan aina jostainpäin. Oikein huonoa aikaa niin kuin takavuosien helteillä, ei ole ollut. Kala on ollut myös isokokoista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.