Nahkapäätös Oulun puhelinkaupoissa

Syksyn kuuma peruna Oulussa, paikallisen puhelinyhtiön myynti, sai nahkapäätöksen Oulun kaupunginvaltuustossa maanantai-iltana lähes kolme tuntia kestäneen puhetulvan jälkeen. Asia jäi pöydälle.

Päätös syntyi äänin 32-26. Valtuutetuista 26 kannatti pöydälle panoa, toimeen riittää 15 valtuutetun kannatus. Kaupat tulevat uudelleen valtuustoon budjettikokouksen yhteydessä 14. marraskuuta. Selvimmin myyntiä vastustavat vasemmistoliitto ja vihreät.
Oulun Puhelin Oy:stä kamppailevat valtion omistama Tele ja puhelinyhtiöiden Finnet-ryhmä. Myytiinpä Puhelin kummalle hyvänsä, kaupungin kassaan kilahtaisi sen omistamista, määräysvallan omaavista A-osakkeista noin 200 miljoonaa markkaa. B-osakkeet mukaan lukien hinnat lähes kaksinkertaistuisivat.

Kokouksessa äänestettiin myös kokoomuksen Ulla Hilmolan tekemästä ehdotuksesta palauttaa asia kaupunginhallitukselle lisäselvityksiä varten. Käsittelyä päädyttiin kuitenkin jatkamaan. Kokoomuksen valtuustoryhmää kiinnosti ennen kaikkea se, "mihin kaupasta saatavat rahat käytetään". Asiasta käytyä keskustelua on pidetty tähän asti vaisuna.
Sosiaalidemokraattien ja kokoomuslaisten keskuudessa ollaan sekä kaupan puolesta että sitä vastaan. Selkeimmin myyntiä näyttäisi kannattavan isoista ryhmistä keskusta, jossa vähemmistönä ovat kaupan vastustajat. Vasemmistoliiton keskeisenä murheena on huoli henkilökunnan työpaikoista. Molemmat ostajaehdokkaat ovat luvanneet Puhelimen henkilökunnalle kahden vuoden työpaikkatakuun.

Asiaa on puitu myös aluepolitiikan näkökulmasta: myynti veisi vastustajien mukaan määräysvallan puhelinasioissa pois isosta osasta Pohjois-Suomea, koska Oulun Puhelimen toimialue on varsin laaja. Huolta on kannettu niin ikään puhelinmaksujen noususta, jos ostaja on Tele.
Valtuutetut joutuvat marraskuussa käyttämään kirjaimellisesti pitkästä aikaa "todellista valtaa". Ostajat ovat luvanneet panostaa myös tietoliikenteen kehittämiseen Oulussa ja sen ympäristössä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat