Nahistelevatko lapsesi jatkuvasti? Näin lopetat riitelyn!

Sisaruussuhde on elämän pisimpiä ja yksi tärkeimmistä ihmissuhteista, joka opettaa lapselle monia tärkeitä taitoja. Sisarusrakkaus voi kuitenkin olla tulista katseltavaa ja vanhempien kannalta varsin uuvuttavaakin – miten lopettaa lasten riitely?

Lasten jatkuva riiteleminen käy vanhempien hermoille ja vaikuttaa myös lasten päivittäiseen jaksamiseen – ethän itsekään jaksaisi kinata jatkuvasti?

Vanhemman rooli riitojenselvittelijänä voi olla haastava, mutta Mannerheimin lastensuojeluliitto antaa neuvoja sodankäynnin lopettamiseen.

Lapset riitelevät jatkuvasti? Vinkkejä vanhemmille

– Kun lapset ovat sovussa keskenään, anna heille siitä myönteistä huomiota ja palautetta.
– Ole lapsille tasapuolinen äläkä vertaile heitä keskenään. Älä esimerkiksi sorru antamaan periksi nuorimmaiselle, koska "hän on pienin", vaan toimi riitatilanteessa tasavertaisesti kaikkien kesken.
– Kerro kullekin lapselle, että hän on sinulle tärkeä juuri sellaisena kuin hän on, ja että rakastat häntä. Tämä neuvo on itsestänselvuyys, mutta voi unohtua arjen pyörittämisen keskellä.
– Anna jokaiselle lapselle myös kahdenkeskistä aikaa kanssasi.
– Huolehdi välipaloista ja riittävästä unesta – ne ehkäisevät turhia kiukunpuuskia!
– Jos lapsi on riitaisan oloinen, juttele hänen kanssaan siitä, mikä mieltä painaa. Kyseessä voi hyvinkin olla jokin perheen ulkopuolinen asia.
– Kaikkiin sisarusten välisiin riitoihin ei tarvitse puuttua. Ryhdy erotuomariksi vasta kun tunteet käyvät liian kuumina tai kyseessä on vaaratilanne.
– Sekoita rooleja: hoivaa esikoista tai anna vastuutehtävä perheen pienimmäiselle. Älä perustele asioita syntymäjärjestyksellä.
– Jos tilanne käy liian tuliseksi suuntaa lasten mielenkiinto toisaalle tai vie heidät eri paikkoihin rauhoittumaan. Muista kertoa, että toiseen käsiksi käyminen ja satuttaminen on kiellettyä ja vaarallista. Keskustelkaa tilanteesta jäähyn jälkeen.
– Muista, että kaikki riitely ei ole tuhoavaa, sillä riidellessä opitaan myös tärkeitä taitoja. Se on myös osa onnellista arkea, sillä kaikki tunteet kuuluvat elämään.
– Jos lapsesi ottavat yhteen jatkuvasti, tehkää jotain mukavaa yhdessä siten, että lapset näkevät toisistaan myös hyviä puolia.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat