Mainos

Nähdäänkö tämä ilmiö kohta myös Suomen ostoskeskuksissa?

Viime vuoden puolivälin tienoilla Jakartan ostoskeskuksissa alkoi tapahtua kummia.

Parikymmentä 20–30-vuotiasta, naamioitunutta miestä ilmestyi yllättäen kauppakeskuksiin ja aloitti "sodan". Miehet taistelivat ostoskeskuksen käytävillä ja myymälöissä ampuen toisiaan leluaseilla.

Taistelut kestivät yleensä 5–20 minuuttia – tai niin kauan kunnes kauppakeskuksen vartijat ilmestyivät paikalle keskeyttämään touhun.

Taistelut alkoivat tulla pian tutuksi netissä ja saivat nimen Mall Wars eli ostarisodat.

Pelin luojana pidetään leluintoilija Cipta Croft-Cusworthia. Mall Wars syntyi flash mob -tempausten innoittamana. Samalla Cipta halusi kuitenkin luoda uudenlaisen tapahtuman roolipelaajille.

– Yhdistimme kaksi hyvin erilaista tapahtumaa, cossauksen (roolipelaamisen) ja paintball-sodan, Cipta kuvailee pelin syntyhetkiä.

Myös ostoskeskukset ovat innostuneet pelistä

Indonesiassa ilmiö on sittemmin levinnyt kulovalkean tavoin yhä nuorempien joukkoon ja nykyisin suurin osa Mall Wars -pelaajista onkin lapsia.

Sodissa käytetään leluaseita, joiden ammukset ovat vaahtomuovia. Jokainen pelaaja saa tietyn määrän vaahtomuovinuolia, jotka edustavat pelaajan elämää. Kun pelaaja saa osuman, tämän tulee luovuttaa yksi vaahtomuovinuolistaan ampujalle. Kun pelaajan nuolet loppuvat, tämän tulee lopettaa pelaaminen. Voittaja on se, joka on kerännyt eniten nuolia sodan päättyessä.

Indonesian ostoskeskuksissa Wall Mars-peleihin on suhtauduttu suopeasti, sillä pelin toivotaan houkuttelevan paikalle lisää kävijöitä. Osa ostoskeskuksista onkin jopa ottanut yhteyttä pelin järjestäjiin ja tarjonnut tilojaan pelipaikoiksi. Yksi ostoskeskus on jopa lupautunut järjestämään Mall Wars -tapahtuman kerran kuukaudessa. Myös leluvalmistajat ovat intoutuneet tukemaan ostoskeskussotia.

Ilmiön luoneelle Ciptalle tämä on katkeransuloinen paikka.

– Mall Wars on nyt muuttunut toisentyyppiseksi peliksi. Teimme tätä aiemmin salaa ja spontaanisti. Mutta nykyään ostoskeskukset ovat alkaneet kutsua meitä paikalle taistelemaan. Tämä ei voi olla enää flash mob -tyyppistä toimintaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.