Nähdäänkö olympialaisissa testiskandaali? Kiinan toimintaa kohtaan kovia syytöksiä

Suurin osa Suomen olympiaurheilijoista suuntaa Pekingiin ensi viikolla – mitä tapahtuu, jos urheilijan koronatesti näyttää positiivista? 3:57
Mitä tapahtuu, jos urheilijat saavat Pekingissä positiivisen koronatestituloksen? Suomen olympiakomitean ylilääkäri Maarit Valtonen avaa asiaa.

Saksan lumilautailuliiton puheenjohtaja Hanns-Michael Hölz pelkää Kiinan käyttävän pahaa koronatilannetta hyväkseen kilpailijoiden eliminoimisessa kahden viikon päästä alkavissa Pekingin talviolympialaisissa.

Hölz yhtyy kommenteissaan Saksan hiihtoliiton alppimaajoukkueen Wolfgang Meierin kaksi viikkoa sitten esiin nostamaan huolenaiheeseen, että koronatestaus hoidetaan Kiinassa lähes umpimähkäisesti.

Taustalla on pelko siitä, että isolle joukolle tehtävässä jatkuvassa pikatestauksessa valittujen urheilijoiden osallistuminen kilpailuihin estetään epäselvillä testituloksilla.

– Epäilen, ettemme näe reilua peliä Kiinan kisoissa. Se on suhteellisen helposti tehtävissä testauksella, kun joku voi myöhemmin sanoa, että ”olemme pahoillamme, se oli virheellisesti positiivinen”, Hölz sanoo testausvilpin mahdollisuudesta Saksan lumilautaliiton podcastissa.

Hölz on aiemmin toiminut Saksan antidopingtoimiston NADA:n johdossa. Hänen mukaansa dopingtestejä on aiemmin käytetty samaan tapaan estämään joidenkin urheilijoiden osallistuminen tärkeisiin kisoihin viime hetkellä.

– Tiedämme, miten dopingaihe on hoidettu maissa, jotka toimivat tältä pohjalta. Vertaus doping- ja koronavirustestauksen välillä on täysin linjassa, Hölz väittää.

Saksalainen lumilautailuvalmentaja sai liittopomon mukaan täysin epäinhimillistä kohtelua marraskuussa järjestetyissä esikisoissa Kiinassa sen jälkeen, kun tämän koronatesti osoittautui positiiviseksi. Myöhemmin testi osoittautui virheelliseksi.

– Se, miten häntä kohdeltiin 24 tunnin ajan on hyvin ihmisarvon rajoilla, Hölz kommentoi.

Lue myös:

    Uusimmat