Naapurit satsaavat tutkivaan journalismiin suomalaisia enemmän

Pohjoismaiset mediatalot valjastavat työvoimaansa tutkivan journalismin tekoon. Esimerkiksi Norjassa tutkiva journalismi on kovassa kurssissa, ja jotkut lehdet erikoistuvat siihen.

- On mielenkiintoista, miten sanomalehdet nykyisin Norjassa toimivat. Pienemmät uutiset laitetaan nettiin ja isommat tarinat sanomalehteen, kuvaa Norjan Yleisradion NRK:n toimittaja Synnove Bakke.

Bakke ja hänen työparinsa, toimittaja Kersti Knudsson puhuivat tänään työstään Suomen ensimmäisessä tutkivan journalismin seminaarissa Helsingissä. Kaksikko kertoi seminaariyleisölle, kuinka he saivat paljastettua öljynjalostusjätti Trafiguran hämärätoimet Norjan vesillä.

NRK antoi toimittajilleen runsaasti aikaa kerätä tarvittavia tietoja, sillä kului vuosi, ennen kuin kaksikko sai kasaan todisteet siitä, että öljynjalostusjätti salakuljetti myrkkybensiiniä Norjan kautta Afrikkaan. Pienestä kylästä alkanut sinnikäs tutkimustyö aiheutti kansainvälisen skandaalin ja Bakke ja Knudsson saivat työstään kansainvälisen journalismipalkinnon.

- Aina on joku, joka tietää jotain ja aina on mahdollista saada selville mistä on kysymys. Se kestää vain aikansa, Knudsson vakuuttaa.

- Ja joskus ajattelemme, että mitä vaikeampaa, sen hauskempaa, Bakke lisää.

"Suomessa tarvitaan lisää resursseja"

Myös ruotsalaiset panostavat omiin tutkiviin tarinoihinsa. Suomessa sen sijaan ollaan vielä jälkijunassa, arvioi Tutkivan journalismin yhdistyksen puheenjohtaja Minna Knus-Galan. Resurssit ovat vähäisemmät kuin muualla Pohjoismaissa, mutta lisää parannuksia odotetaan.

- Kyllä siihen tarvitaan satsausta. Mediatalojen ja pomojenkin pitää ymmärtää, että tutkiva työ vaatii enemmän aikaa ja resursseja, Knus-Galan sanoo.

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Mikael Pentikäinen kuitenkin vakuuttaa, että isot suomalaiset mediatalot arvostavat tutkivan journalismin taitajia.

- Tutkiva journalismi on erittäin tärkeä osa journalismia. Sehän on tavallista journalismia perusteellisempaa ja siinä käytetään poikkeavia, tutkimuksista lainattuja työmetodeja. Koska journalismin tehtävä on vahtia niin poliittista, taloudellista kuin kulttuuristakin valtaa, on hyvin tärkeää, että tällaisia metodeja osataan toimituksissa käyttää, Pentikäinen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat