Mainos

Naapuriapu on paras ase murtovarasta vastaan

Juhannus on monelle kesäloman avaus, mutta asuntomurtojen tehtailijoille keskikesän juhla merkitsee työputken alkamista. Komisario Stephan Sundqvist Varsinais-Suomen poliisista kertoo, että asuntomurtoja tehdään tavallista vilkkaammin aina heinäkuun loppuun asti.

Sundqvistin mukaan murroilta suojautuessa tärkeimpiä keinoja ovat laadukkaat lukitukset ja asunnon pitäminen asutun näköisenä. Unohtamatta kullanarvoista naapuria.

- Läheisistä huolehtiminen on ykkösjuttu. Jos luotettavalle naapurille voi antaa avaimenkin, hän voi käydä tarkastamassa asunnon myös esimerkiksi vesivahinkojen varalta, Sundqvist sanoo.

Omakotitalo- tai rivitaloasuja voi naapurin avulla huolehtia myös siitä, ettei postia kerry avattavaan postilaatikkoon. Lisäksi hyvä naapurisuhde kestänee myös kohtuulliset ruohonleikkuupalvelukset.

Ilman naapuria turvaudutaan valoihin

Jos naapuri herättää kuitenkin enemmän epäluottamusta kuin luottamusta, apua saa tekniikasta.

- Valaistuksen voi laittaa päälle ajastimella vaikka pariksi tunniksi illassa. Mutta koko ajan päällä olevat valot herättävät epäilyksen, Sundqvist sanoo.

Hänen mukaansa hälytysjärjestelmät ovat hyvä lisä, mutta peruskeinoilla karkottaa jo monet tunkeutujat.

- Lukitusten pitää olla sillä tavalla riittäviä, että tunkeutuminen aiheuttaa paljon vaivaa ja melua. Usein löytyy kuitenkin yksi helppo kohta, kuten ikkuna kellarin oven vieressä.

Kohteen valitseminen yleensä nopea päätös

Murtosarjojen kohteet valikoidaan usein nopeiden havaintojen perusteella. Sundqvistin mukaan on hyvin poikkeuksellista, että murtoon ryhdytään asukkaiden ollessa sisällä.

- Kotimaassa on myös satunnaisia tekijöitä, jotka voivat tehdä murtoja humalaisesta päähänpistosta. Silloin nopea mielikuva asunnosta ratkaisee, Sundqvist kertoo.

Ulkomailta tullaan tekemään yleensä laajoja ja ammattimaisia murtosarjoja. Varovaisimmat saattavat soittaa ovikelloa.

Tarkat lomasuunnitelmat leviävät verkossa

Asukkaan poissaolon varmistaminen puhelinsoitolla ei onnistu enää kännykkäaikana, mutta murtautujien työtä helpottavat edelleen vastaajiin jätetyt lomaviestit. Lisäksi ihmiset jakavat yhä enemmän lomasuunnitelmiaan verkossa.

- Esimerkiksi Facebookissa aika huolettomasti kerrotaan missä ollaan ja milloin tullaan takaisin.

Ongelmaa on nostanut julkisuuteen muun muassa kärkevästi nimetty Please Rob Me (Ryöstä minut, kiitos) -verkkosivu, joka esitteli käyttäjien julkisia sijainti- ja poissaolotietoja.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.