"Naamasta sen näkee, suomalaiset ovat räjähtämispisteessä"

Ei täällä erityisen hyvin mene, sitä mieltä ovat sekä MTV3 Uutisten lukijat että entinen pääministeri Esko Aho.

Aho arvioi eilen Huomenta Suomessa, että maassamme on vallalla ennen kokemattoman huono ilmapiiri.

Valtaosa MTV3:n nettikysymykseen vastanneista on samaa mieltä Ahon kanssa. Lähes 65 prosenttia vastaajista näkee, että Suomessa ollaan liian negatiivisia.

Ikävät uutiset = ikävä ilmapiiri

Moni katsoi, että maamme huonoa ilmapiiriä ruokkivat media ja päättäjät.

– Räjähtämispisteessä oleva kansa, naamoista ja kirjoituksista tuon näkee. Päättäjillä ei muuta mielessä kuin euro, omasta kansasta ei mitään väliä.

– Kansanedustajat, virkamiehet ja oikeuslaitos, etenkin korkein oikeus, toimivat kansan moraalin ja oikeustajun vastaisesti. Rikollisia hyssytellään ja paapotaan, rikoksiin syyllistyneet virkamiehet ja kansaedustajat saavat jatkaa tehtävissään kun kollegat suojelee.

– Nimenomaan media luo "kaikki huonosti" -ilmapiiriä. Missään ei esimerkiksi kerrota, mikä meillä on todella hyvin.

Negatiivisuus on geeneissä

Osa vastaajista piti negatiivisuutta yksinkertaisesti suomalaisten perusominaisuutena.

– Me tartumme kaikkeen negatiiviseen, mutta positiivisia asioita emme huomaa. Yleinen mieli on sellainen, että negatiivisuus on jotain "fiksua" ja positiivisuus tyhmää. Tyhmät ovat tyytyväisiä.

– Se kuuluu suomalaiseen perusmentaliteettiin, ja on erittäin vaikea pois oppia jos asuu Suomessa pysyvästi. Siksi asunkin mieluummin muualla nykyisin, eräs vastaaja toteaa.

Osa oli kuitenkin sitä mieltä, että negatiivisesta ajattelutavasta voi päästä eroon myös Suomessa, kun vähän yrittää.

– Liian monella ihmisellä on tapana ajatella aina asioiden huonoja puolia. Jokaisesta asiasta löytyy positiivisia puolia, kun vaan tarkastelee asiaa oikeasta suunnasta ja oikealla asenteella. Pieni ripaus positiivista ajattelua tekisi eritäin hyvää meille jokaiselle.

Eipäs olla negatiivisia

Niitäkin löytyi, jotka olivat sitä mieltä, että negatiivisuus ei Suomessa jyllää. Moni jopa kiitteli huonoja uutisia siitä, että niistä sai potkua tsemppaamiseen.

– Luovuutta ja myönteistä elämänasennetta tarvitaan - ja paljon - että jaksaa seurata tätä menoa, jota poliitikot ja muut julkimot meille tavallisille tallaajille tarjoavat.

Osa tosin katsoi, että jos menee huonosti, on negatiivinen ajattelu ihan normaalia.

– Negatiivisuutta löytyy vain heikommin toimeentulevilta, ja ihan ymmärrettävistä syistä! Toimeentuloa kiristetään samaan aikaan kun rikkaat, epärehellisetkin ihmiset vain imevät yhteiskunnasta "suomalaista" rahaa ulkomaisille tileilleen mitä ihmeellisimmillä huijauksillaan, ilman että kukaan joutuu edesvastuuseen teoistaan! Nyt yhteiskunnan verovaroja on pumpattu Kreikkaan, ja samaan aikaan Suomi ottaa lisää velkaa, jotta jo paremmin toimeentulevat tulevat vielä paremmin toimeen! Silloin me suomalaiset olemme negatiivisia, jos meillä olisi asiat jotensakin järkevällä tolalla ja siltikin vielä valitettaisiin... se olisi negatiivista!

Löytyipä niitäkin, jotka katsoivat että suomalaisten asenne on tasan kohdallaan.

– Realisteja suomalaiset ovat. Poliitikot eivät vaan ymmärrä, että ei meitä montaa kertaa kuseteta.

MTV3 Uutisten nettikysymykseen tuli hieman yli 1100 vastausta.

Katso koko tulos ja lue lisää perusteluita täältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja