Mainos

Naalia pelastetaan suojeluhankkeella

Suomesta lähes kokonaan kadonneen ja Ruotsissakin rajusti harvinaistuneen naalin eli napaketun pelastamiseksi käynnistetään tänä syksynä suojeluhanke. Nelivuotisessa suomalais-ruotsalaisessa EU:n Life-hankkeessa kuluu rahaa runsaat kolme miljoonaa markkaa. Kuluista puolet maksaa Euroopan unioni ja loput tulevat kansallisista rahoituslähteistä, Suomessa Metsäntutkimuslaitokselta ja metsähallitukselta.

Naaleja on Suomen pohjoisosan tunturialueilla enää kymmenkunta yksilöä, mutta yhtäkään pesintää ei ole enää tavattu vuoden 1996 jälkeen. Pohjois-Ruotsin tunturialueella naaleja elää parisataa yksilöä, mutta sielläkin ne ovat jyrkästi vähentyneet 80- ja 90-luvuilla.

Suomessa naalin pelastamishankkeeseen osallistuvat useat tahot ovat parhaillaan koolla Inarissa päättämässä käytännön toimista naalin elinmahdollisuuksien parantamiseksi. Tarkoituksena on ainakin ruveta vähentämään kettuja naalin elinalueilta sekä ruokkia naaleja. Hankkeen aikana selvitetään myös muita kannan hupenemisen syitä. Hanketta johtaa Tukholman yliopisto.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.