Mainos

Myyrmannin iskussa loukkaantuneita yhä hoidossa Lastenklinikalla

Myyrmannin perjantaisessa räjähdyksessä loukkaantui myös useita lapsia. Heistä kahdeksan on yhä hoidettavana Helsingin Lastenklinikalla.

Perjantaisessa pommi-iskussa Vantaalla loukkaantui myös useita lapsia.

Helsingin Lastenklinikalla oli tänään hoidossa kahdeksan kauppakeskus Myyrmannin räjähdyksessä loukkaantunutta lasta. Kaksi heistä oli edelleen hoidossa teho-osastolla, muidenkin vammat ovat vakavia. Nuorin potilaista on kolmivuotias ja vanhimmat hieman toisellakymmenellä.

-Lapsilla on aika vakavia, mm. suolistovammoja. Monille heistä jää myös pysyviä vammoja, kertoi lastentautien erikoislääkäri Aulikki Rilva tänään.

Kukaan lapsista ei kuitenkaan ole kuolemanvaarassa. Teho-osastolla hoidettavat lapset saaneet vammoja mm. vatsaan, päähän ja raajoihin. Lastenklinikan lapsipotilaiden vammat poikkeavat jyrkästi lasten tavallisista vammoista.

-Eihän lapsille yleensä tule räjähdys-, suolisto- ja raajavammoja tai leikkaushaavoja. Lapset eivät tavallisesti joudu räjähdysonnettomuuksiin, tiivisti Rilva.

Lapset toipumassa leikkauksista

Hoidettavana olevat lapset ovat Rilvan mukaan toipumassa leikkauksista ja senkin vuoksi vielä hiljaisia.

-Täytyy ottaa huomioon, että monet näiden lasten vanhemmat ovat loukkaantuneet tai kuolleet. Lasten henkistä hyvinvointia varten sairaalassa toimii kriisityöryhmä, jossa ovat mukana lastenpsykiatri, nuorisopsykiatri, sosiaalityöntekijät, Rilva kertoi.

-Nämä työntekijät ovat työskennelleet perheiden kanssa ja antaneet näille tukea jatkuvasti, Rilva huomautti.

Lisäksi vammautuneiden lasten tukena ovat olleet omat vanhemmat, jotka voivat yöpyä lastensa luona.

Hoitotoimet sujuivat ripeästi

Lastenklinikalla on parhaat mahdollisuudet Suomessa hoitaa räjähdysonnettomuuden lapsiuhreja, sillä se on koko maan lapsille tarkoitettu traumakeskus.

-Perjantaina tilanne oli siinäkin mielessä hyvä, että hälytyksen tultua meillä oli vuorojen vaihto parhaillaan menossa. Näin saimme leikkaussalit täyteen henkilökuntaa. Ja kaikki sujui erittäin hyvin, Rilva kertoi.

Ensimmäinen potilas Lastenklinikalle saapui perjantaina iltakahdeksan aikaan, eli vajaan puolen tunnin kuluttua räjähdyksestä ja vain viisi minuuttia sen jälkeen, kun sairaala oli saanut ilmoituksen asiasta.

Lasten hoidossa on Rilvan mukaan käytetty apuna Husin koko erikoisasiantuntija-apua. Lastenklinikan omien kirurgien lisäksi hoidossa on käytetty mm. silmä- ja käsikirurgeja. Suuren tunnustuksen Rilva antaa myös räjähdyspaikalla perjantaina työskennelleelle ensiapuryhmälle.

-Se lajitteli potilaat niin, että esimerkiksi meille Lastenklinikalle tuli vain ne potilaat, jotka tänne kuuluivat. Pienempiä vammoja saaneet hoidettiin muualla, Rilva kertoi.

Lastenklinikalla räjähdyksen uhreja hoitaneet lääkärit ja hoitajat ovat Rilvan mukaan jaksaneet tavallisesta poikkeavassa tilanteessa lähinnä toinen toistaan tukien.

Iltapäivällä Myyrmannin räjähdyksen uhreja oli vielä hoidettavana pääkaupunkiseudun sairaaloissa kaikkiaan 33 potilasta. Yksikään heistä ei enää ole hengenvaarassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.