Mainos

Uusi teoria: Mysteerilennon MH370 katoamiseen vihdoin selitys?

Malaysia Airlinesin lento 370 Kuala Lumpurista Pekingiin katosi jälkiä jättämättä vuosi ja kolme kuukautta sitten. Koneesta ei ole löytynyt jälkeäkään massiivisista etsinnöistä huolimatta. Nyt katoamiseen on saatu uusi teoria, joka tarjoaa mahdollisen selityksen mysteerikatoamiselle. 

239 ihmistä kuljettanut kone teki kesken lennon selittämättömän täyskäännöksen, lensi päinvastaiseen suuntaan ja katosi. Koneesta ei sen koommin ole nähty jälkeäkään, eikä mistään ole myöskään löytynyt mereen- tai maahansyöksystä kertovia todisteita.

Fyysisten todisteiden puutteessa erilaiset teoriat koneen kohtalosta kukoistavat. Tässä muutamia: Miehistö vaipui tajuttomuuteen. Lentäjä tappoi itsensä ja muut koneessa olevat. Kyseessä oli paranormaali ilmiö.

Nyt katoamiseen on saatu uusi teoria. Texasin yliopiston matemaatikko Goong Chen sanoo, että kone on todennäköisesti syöksynyt mereen vertikaalisti, kohtisuoraan. Asiasta kirjoittaa CNN.

Chenin mukaan hän kollegoineen on päätynyt tähän tietokoneanalyysin perusteella. Hän kertoo käyttäneensä mallintamiseen sovellettua matematiikkaa, virtauslaskentaa ja numeerisia simulaatioita Boeing 777 koneesta klassisessa "veteen joutumisen ongelmassa". Laskelmien perusteella lentokone, joka halkaisee veden pinnan kohtisuoraan, ei hajoa mereen syöksyssä.

Yksinkertaistaen kone, joka iskeytyy mereen sivuttain, hajoaisi koskettaessaan meren pintaa ja koneen palasia leviäisi mereen. Kohtisuoraan tai lähes kohtisuoraan mereen syöksyvä kone sen sijaan kärsisi vain hyvin pientä vahinkoa ja jatkaisi syöksyään suoraan kohti merenpohjaa. 

Chenin ja hänen kollegoidensa mukaan teoria vertikaalista syöksystä selittäisi siis myös sen, miksi Intian valtamerestä ei ole löytynyt yhtään romua.

Teoria on esitelty huhtikuun numerossa Notices of the American Mathematical Society -julkaisussa.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.