MySpace-itsemurhasta Google-pomojen tuomioihin - Nettipalveluilla kuumat paikat

Internetiä käsittelevissä kirjoituksissa korostetaan usein, että kaikille avoin verkko kehitettiin toimimaan ilmaisunvapauden periaatteiden mukaisesti. Asiaan liittyy myös toinen näkökulma: Yhteiskunta haluaa jonkun tahon vastuuseen, jos tuota ilmaisunvapautta aletaan hyväksikäyttää vääriin tarkoituksiin.

Nyt Googlen ja Facebookin kaltaiset suuret internet-yhtiöt huomaavat joutuneensa näiden edellä mainittujen näkökulmien väliseen ristituleen.

Google, Facebook sekä niiden kilpailijat ovat toistaiseksi olleet suhteellisen suojassa syytteiltä, jotka liittyvät palvelujen käyttäjien tekemiin sisältöihin. Viime aikoina syytöksiä netissä esiintyvästä kiusaamisesta on kuitenkin alkanut ropista myös suurten yritysten niskaan yhä enenevissä määrin.

Googlepomojen tuomiot nostattivat pelkoja

Esimerkiksi viime kuussa kolme Googlen johtohahmoa tuomittiin Milanossa netissä julkaistun kiusaamisvideon takia ehdolliseen vankeuteen. Palveluun lähetetyllä kohutulla videolla kiusattiin autismista kärsivää poikaa. Googlen johtohenkilöiden saama tuomio on kauhistuttanut online-aktivisteja, joiden mukaan kyseiset syytökset voivat yleistyä. Tästä syntyvä syytösten kierre puolestaan tuhoaisi loppujen lopuksi koko internetin.

Toimittaja Jeff Jarvis toteaa BuzzMachine -blogissaan, että Milanon oikeuden päätös edellyttää käytännössä, että sivustojen olisi tarkastettava kaikki niihin lähetetty materiaali.

- Käytännössä tapahtuu tietenkin niin, että kukaan ei anna enää kenenkään laittaa sivuilleen mitään, sillä riskit ovat liian suuret. En antaisi sinun lähettää mitään sivuilleni. Minun internet-palveluntarjoajani ei puolestaan antaisi minun lähettää mitään palveluihinsa. Tämä kierre tappaa internetin, Jarvis kirjoittaa.

Slate -julkaisuun kirjoittavat Chris Thompson toteaa lyhyesti Milanon oikeuden tuomiosta, että "mieli horjuu keskiaikaisen tuomion takia".

Lakiasiantuntijat ovat kuitenkin olleet toiveikkaampia tulevaisuuden suhteen. Heidän mukaansa Milanossa annettu tuomio ei kestä valitusoikeuksissa, saati että se toimisi ennakkotapauksena muualla.

Oikeus tuomitsi Googlen johtajat puolen vuoden ehdolliseen vankeuteen. Päätöksellään oikeus saattoi tarttua kasvavaan haluun pitää internetyhtiöitä vastuullisina niistäkin sisällöistä, joita käyttäjät lähettelevät palveluihin.

- Googlen saamat tuomiot rikkovat Euroopan lakeja ja lopulta ne on kumottava, toteaa neuvonantaja John Morris Washingtonin demokratian ja teknologian keskuksesta Uutistoimisto Reutersille.

- Mutta olemme kyllä huolissamme siitä trendistä, jossa palveluntarjoajien ja nettisivujen pitäisi olla verkon poliiseja, Morris jatkaa.

Facebook saanut myös osansa syytöksistä

Yhteisöpalvelu Facebook joutui puolestaan hiljattain syyteryöpyn keskiöön Australiassa.

Facebookiin oli perustettu sivuja viime kuussa murhattujen kahden lapsen kunniaksi. Sivuille ilmaantui kuitenkin loukkaavaa materiaalia, josta nousi häly. Syytöksien mukaan sosiaalisten palvelujen pitäisi olla enemmän vastuussa niissä olevista sisällöistä.

Queenslandin pääministerin Anna Blighin syytöksien mukaan Facebookissa esiintyneet asiattomuudet vain lisäävät ihmisten surua. Syytöskirje oli suunnattu Facebookin perustajalle Mark Zuckerbergille ja se julkaistiin myös Australian tiedotusvälineissä.

- Pyydän Facebookilta neuvoa sekä toimia tällaisten ällöttävien tapahtumien estämiseksi, Bligh totesi kirjeessään.

Facebookin tiedottaja vastasi, että 400 miljoonan ihmisen käyttämällä palvelulla on jo olemassa sääntöjä sisältöjen tarkastamiseksi. Lisäksi kaikkiin ilmoituksiin vihasta tai uhista vastataan nopeilla toimilla.

- Facebook säätelee itseään huomattavan paljon. Käyttäjät voivat ja todellakin ilmoittavat kyseenalaisista tai loukkaavista sisällöistä, tiedottaja Debbie Frost vastasi.

"MySpace-itsemurha" nosti ensimmäisen syyteryöpyn

Syytökset internetissä esiintyvästä kiusaamisesta kokivat ensimmäisen huippunsa vuonna 2006, kun erästä äitiä syytettiin Yhdysvalloissa 13-vuotiaan tytön itsemurhaan johtaneesta kiusaamisesta vuonna 2006. Äiti oli kiusannut tyttöä tekaistulla MySpace -persoonallaan. Syytetyn äidin oma tytär oli ollut riidoissa kiusaamisen kohteeksi joutuneen tytön kanssa. Tapausta kutsuttiin mediassa "MySpace-itsemurhaksi".

Kyseisen kohun sekä MySpace sivustoon kohdistuneiden muiden syytösten ajamana sivusto nosti turvatoimiaan. Uutistoimisto Reutersin mukaan toimet ovat saattaneet kostautua palvelulle, sillä se on menettänyt vahvasti asemiaan kilpailijalleen Facebookille.

Googlen ja Facebookin kaltaisten suurten internetyhtiöiden nykyelämä ei siis ole lainkaan riskitöntä niiden yrittäessä sovittaa vaatimuksia vastuullisuudesta sekä sisältöjensä täydellisen valvonnan mahdottomuutta keskenään.

Lue myös:

    Uusimmat