Mainos

Myrskyvahingot maksavat vakuutusyhtiöille miljoonia

Eilinen ja viimeviikkoinen myrsky ovat kaivertamassa melkoisen loven vakuutusyhtiöiden kassaan. Lähivakuutuksesta uskotaan, että korvausvaateita saapuu useiden miljoonien edestä.

- Tässä vaiheessa on vaikea arvioida korvausvaateiden suuruutta, mutta yksin omaan ajoneuvojen osalta puhutaan varmasti miljoonista, summaa Stefan Åstrand, Lähivakuutuksen ajoneuvo-vakuutusyksikön päällikkö.

Vakuutusyhtiöt korvaavat myrskytuhoja kukin tavallaan, mutta esimerkiksi Lähivakuutus maksaa autoihin ja asuntovaunuihin kohdistuneet myrskytuhot silloin, jos asiakkaalla on laaja kaskovakuutus.

- Autoissa ja asuntovaunuissa korvauskattoa ei ole, vaan ylin korvausmäärä on käypäarvo. Eli vahingot katsotaan ja sen jälkeen arvioidaan, voidaanko ajoneuvo korjata vai joudutaanko se lunastamaan, jatkaa Åstrand.

Metsätuhoja miljoonien arvosta

Paitsi ajoneuvoja, myrskyt ovat tuhonneet laajalti myös metsiä. Niin ikään metsätuhoista koituu vakuutusyhtiöille miljoonien lasku.

- Myrsky aiheutti niin paljon korvaustilanteita, että olemme joutuneet yksinkertaistamaan korvaustilannetta, jotta ruuhka saadaan nopeasti purettua eikä suurempaa vahinkoa pääse syntymään pilaantuneen puutavaran vuoksi, kertoo Lähivakuutuksen maatilatoiminnon johtaja Juha Helander.

- Pienemmät vahingot korvataan siten, että arvio tehdään jälkikäteen, eli kun puutavara korjattu, niin korjatun puun määrä arvioidaan joko korjuutilanteessa tai sitten pinosta. Isommissa vahingoissa käytetään sitten asiantuntijan lausuntoa, mutta kaikkiaan korvattavaa on kyllä paljon.

Eri vakuutusyhtiöiden keskimääräinen enimmäiskorvausmäärä, eli korvauskatto, metsätuhojen osalta on 14 euroa per kiintokuutio.

Myrskyt saattavat nostaa vakuutusten hintoja

Mikäli tuhoisia myrskyjä tulee enemmänkin , myrskyt voivat pitkällä aikavälillä nostaa vakuutusten hintoja.

- Toki aina on mahdollista, että vastaavat myrskyt nostaisivat vakuutusmaksuja, mutta sen osoittavat tulevat vuodet, kun selviää mitä ilmastonmuutos tuo tullessaan.

Helanderin mukaan edellisen kerran metsävahinkoja korvattiin suurella kädellä toissatalvena myyrävahinkojen jäljiltä.

- Niitä korvattiin silloin usealla miljoonalla. Mutta sen jälkeen on ollut useita hyviä vuosia korvausmielessä, eikä tämä yksi vahinko saa vielä aikaan hinnannousua, toteaa Helander.

Katso Aino Huilajan juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.