Mainos

Myrskyt nostaneet meriveden korkeutta

Saaristomerellä vesi on ennätyskorkealla. Vedenkorkeuden ennustetaan kääntyvän laskuun tiistaina iltapäivällä.

Pohjoismaiden yli viime päivinä pyyhkäisseet myrskyt ovat nostaneet meriveden korkeutta Suomen rannikolla. Vesi on Merentutkimuslaitoksen mukaan ennätyskorkealla varsinkin Saaristomerellä. Esimerkiksi Föglössä vedenpinta oli sunnuntai-iltana yli metrin normaalia korkeammalla.

Itämeren vedenpinta on joulukuusta asti ollut noin 40 senttiä keskimääräistä korkeammalla, ja viime päivinä länsituulet ovat nostaneet pinnan keskimäärin 50-60 senttiä keskitasoa korkeammalle. Uusia ennätyksiä ei ole lähipäivinä luvassa, mutta tavallista korkeampia vedenkorkeuksia on Merentutkimuslaitoksen mukaan näköpiirissä.

Maanantain kuluessa veden odotettiin nousevan Saaristomerellä jälleen 70-90 senttiä, Turussa jopa 110 senttiä normaalin yli. Läntisellä Suomenlahdella vedenkorkeuden arvioitiin nousevan tiistain vastaiseksi yöksi 100 senttiä ja itäisellä Suomenlahdella 150 senttiä normaalia korkeammalle. Helsingissä pinnan ennustetaan käyvän korkeintaan 120 senttiä normaalin yläpuolella.

Saaristomerellä vedenkorkeus pysyttelee tiistai-iltapäivään asti maanantain korkeuksissa, ja voi tiistaiaamuna kohota Turussa jopa 110 senttiä normaalin yläpuolelle. Tiistaina iltapäivällä vedenkorkeuden ennustetaan kääntyvän laskuun sekä Saaristomerellä että Suomenlahdella. Myös Selkä- ja Perämerellä meri voi nousta tiistaina korkealle. Selkämerellä vedenkorkeus saattaa kivuta tiistaiaamuna 90-120 senttiä normaalin yläpuolelle. Perämerellä pinta noussee iltapäivällä 90-130 senttiä yli normaalin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.