Myrskyt merkittävin metsätuhojen syy

Myrskyt ja hirvet aiheuttivat suurinta metsätuhoa Suomessa viime vuonna. Myös myyrät, lumi ja kuivuus koettelivat maamme metsiä.

Myrskyt aiheuttivat viime vuonna merkittävimmät metsätuhot, vaikka puita kaatuikin selvästi edellisiä vuosia vähemmän. Tarkkoja tietoja tuhoista ei vielä ole käytettävissä, mutta tuhoilmoitusten perusteella puuta kaatui noin miljoona kuutiometriä.

Pahana myrskyvuonna 2001 puustoa tuhoutui yli seitsemän miljoonaa kuutiometriä. Myös hirvet olivat metsien kimpussa. Valtion korvaamat hirvituhot ovat hieman vähentyneet, mutta viime vuoden hirvituhot maksavat valtiolle noin kolme miljoonaa euroa. Myös myyrät tuhosivat viime talvena taimikkoja etenkin Länsi- ja Keski-Suomessa. Lumi aiheutti tuhoa metsässä aiempaa enemmän etenkin Etelä- ja Keski-Suomessa. Toissa vuonna alkanut ja pitkälle viime kesään jatkunut kuivuus koetteli etenkin rannikkoseutujen kalliomänniköitä.

Metsien terveydentila ennallaan

Puiden yleistä terveydentilaa kuvaava latvuksen harsuuntumisaste on pysynyt koko maan kattavan seurannan mukaan ennallaan. Viime vuonna mäntyjen keskimääräinen harsuuntumisaste oli 9,4, kuusten 18,5 ja lehtipuiden 11,6 prosenttia.

Sienitaudit vaivasivat metsiä edellisvuotta vähemmän. Männynversosurma laantui ja tuhoja ilmoitettiin enää. Ruostetaudeista yleisin oli kuusensuopursuruoste, joka värjäsi kuusia keltaisiksi Savosta Etelä-Pohjanmaalle ulottuvalla vyöhykkeellä.

Aiempien vuosien myrskynkaadot aiheuttivat pienillä alueilla tuhoja ja monet neulas- ja lehtituholaiset aiheuttivat jonkin verran enemmän tuhoa kuin edellisinä vuosina. Tunturimittarin toukat ja aikuiset perhoset herättivät huomiota Käsivarren Lapissa ja Tenojoen laaksossa. Tunturimittari talvehtii muna-asteella ja ensi kesän tunturikoivutuhot riippuvatkin siitä, kuin munat ovat selviytyneet talven yli.

Metsäntutkimuslaitos kehottaa metsänomistajia tarkkailemaan metsiään ja ilmoittamaan havaitsemistaan tuhoista. Viime kesästä lähtien kaikki metsästä kiinnostuneet ovat voineet ilmoittaa havaitsemistaan tuhoista Metlan nettisivun kautta osoitteessa: www.metla.fi/metinfo/metsienterveys/tuhoilmoitus.
Metlan sivuille pääset tästä.
(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat