Mainos

Myrskyt ja sateet pahentavat Saksan hätää

Tulvien piinaama Saksa sai lisää huonoja uutisia, kun myrskyt ja rankkasateet iskivät Baden-Württembergin osavaltioon. Useisiin muihin osavaltioihin annettiin myrskyvaroitus. Myrskyt uhkaavat uusia alueita eteläisessä ja läntisessä Saksassa.

Aiemmat tulvat ovat koetelleet maan itä- ja pohjoisosaa sekä eteläosan Baijeria. Nyt myrsky uhkaa Nordrhein-Westfalenin, Rheinland-Pfalzin, Saarlandin ja Ala-Saksin osavaltioita. Myrskyt toivat mukanaan runsaita sateita ja ukkosta. Uudet myrskyt ovat riepotelleet myös Ranskaa, Hollantia ja Belgiaa.

Elben tulvat hellittämässä

Elbejoen tulvat etenivät tänään Saksassa kohti pohjoista, mutta pahimman arveltiin olevan jo ohi. Magdeburgissa Elben pinta nousi vain 6,6 metriin pelätyn kahdeksan sijasta, ja tulvapadot pitivät. Noin 20 000 ihmistä oli valmiina lähtemään kodeistaan, mutta ilmeisesti evakuointiin ei ole aihetta.

Myös Bitterfeldissä tulvapadot näyttivät kestävän, eivätkä vesimassat vielä aamulla olleet murtautuneet kaupungin teollisuusalueille. Dresdenissä päästiin jo siivoamaan tulvien tuhoja, ja yksi kaupungin museoista, Albertinum, avasi ovensa yleisölle.

Magdeburg oli viimeinen suuri kaupunki Elben varrella ennen meren rannalla sijaitsevaa Hampuria. Asiantuntijoiden mukaan tulva kuitenkin menettää voimansa ennen Hampuriin ehtimistään.

Tilanne oli sen sijaan kriittinen Saksi-Anhaltin osavaltion eteläosassa. Dessaussa ja Wittenbergin alueella 40 000 ihmistä jouduttiin evakuoimaan. Kaikkiaan 19 ihmistä on saanut surmansa ja satojatuhansia evakuoitu Saksan tulvien vuoksi. Kymmeniä on vielä kateissa.

Tshekissä epäillään saastevuotoa

Tshekissä aloitettiin tänään tutkimukset kloorivuodon aiheuttamien saastetuhojen selvittämiseksi. Viranomaisten mukaan Prahan esikaupungissa Neratovicessa sijaitsevasta Spolanan kemiantehtaasta vuoti viime viikolla klooria veteen.

Saksan ympäristöministerin Jürgen Trittinin on määrä vierailla Spolanassa tshekkiläiskollegansa Libor Ambrozekin kanssa. Trittin sanoi viime viikolla pelkäävänsä laajoja saastetuhoja Elbessä, jonka varrella Spolana sijaitsee.

Unkarissa Tonava nousi ennätyskorkeuteen Budapestissa, mutta pikaisesti rakennetut padot ovat pitäneet. Yli 20000 palomiestä, sotilasta ja vapaaehtoista on vahvistanut patoja vuorokauden ympäri Pohjois- ja Keski-Unkarissa.

Salzburgin lähellä Itävallassa myrskyt ovat nostattaneet uusia tulvia, ja Romaniassa puolestaan kaksi nuorta sai surmansa tulvavesien pyyhkäistyä heidät mukaansa.

Sääilmiöt ovat alkaneet vaivata myös Ranskassa, jossa myöhään maanantaina puhjenneet myrskyt aiheuttivat tulvia ja pitivät pelastustyöntekijät liikkeellä läpi yön.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.