Mainos

Myrskyn tuhot ovat jääneet vähäisiksi

Tuulet ovat olleet Suomenlahdella myrskylukemissa. Hangossa tuuli puhalsi voimakkaimmillaan 23 metriä sekunnissa, kun Helsingissä tuulenpuuska ylsi jopa 28 metriin sekunnissa.

Kesämyrsky ja kovat tuulet ovat koetelleet Suomea. Linjojen päälle kaatuneet puut ovat katkoneet sähköjä tuhansista talouksista eri puolilla maata. Helsingin ja Tallinnan välillä liikennöiviä pika-aluksia on jäänyt voimakkaan tuulen vuoksi satamaan.

Suomenlahdella tuulet ovat olleet myrskylukemissa. Ilmatieteen laitoksen mukaan keskituuli Hangossa oli hurjimmillaan 23 metriä sekunnissa. Helsingin majakassa tuulenpuuska liikkui jopa 28 metriä sekunnissa. Linda Line perui kaikki vuoronsa ja Tallink autoexpress 2 -aluksen liikenteen. Merivartioston mukaan vakavilta havereilta vältyttiin, eikä vesillä ollut paljon kulkijoita.

Muualla maassa tuulet ovat olleet voimakkaita, mutta eivät Pohjanlahdellakaan yltäneet myrskylukemiin. Sen sijaan sateet ovat lyöneet lakoon viljaa monin paikoin maata. Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla paikoin jopa puolet ohrasta on lakoontunut.

Itä-Suomessa eniten kärsivät Savon Voiman alueen asukkaat, joista tuhatkunta on vielä vailla sähköä. Lisäksi muutamia veneitä on upponnut tai joutunut karkuteille.

Tuulten odotetaan vähitellen heikkenevän illan ja yön aikana. Tuuli saattaa vielä huomenna olla sisävesillä voimakasta, mutta sen ei enää odoteta aiheuttavan tuhoja. Ilmatieteen laitoksen mukaan sää lämpenee viikon loppupuolella. Suureen osaan maata Lappia lukuunottamatta on luvassa aurinkoista ja jopa hellelukemia.

Kesäkuukausina myrskyää keskimäärin vain joka toinen vuosi ja heinäkuussa vielä harvemmin.

Myrskytuuli seisautti Kotkan sataman nosturit

Myrskyä enteilevä kova tuuli on pysäyttänyt konttinosturit Kotkan Mussalon satamassa. Nostureiden automatiikka pysäyttää niiden toiminnan, kun tuulen nopeus nousee myrskyrajoille.

Sataman turvallisuuspäällikkö Timo Kallio kertoo, että nostureiden tuuliraja on joko 22 tai 25 m/s. Hänen mukaansa automatiikka puuttuu peliin pari kertaa vuodessa, kesäisin myrskyrajojen ylitys on harvinaisempaa.

Sataman nosturit ovat Steveco Oy:n ja Finnsteven omistuksessa. Nostureita on yhteensä seitsemän.

Kallion mukaan myrskyyn on varauduttu lähinnä konttipinoja madaltamalla, jotta tuuli ei kaataisi niitä. Vedenpinnan noususta ei ainakaan vielä ole merkkejä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.