Myrskyn silmään joutuneen hoitokodin sopimusta ei kilpailutettu – kaupunki: Toiminta saatu "hyvin hallintaan"

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko kommentoi Esperi Care -tapausta 3:42
Video: Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko kommentoi Esperi Care -tapausta.

Kristiinankaupungissa olevan Ulrika-hoitokodin palvelujen järjestämistä ei ole kilpailutettu. STT kysyi maanantaina kaupungin perusturvajohtajalta Christian Lindedahlilta hoitokodin sopimuksen kilpailutuksesta.

–  Varsinaista kilpailutusta ei ollut sen vuoksi, että Esperi Care -ketju sai (kunnalta) hyväksynnän hoidon palvelusetelituottajaksi. Esperi on järjestänyt hoitokodin toiminnan nyt melko tasan kaksi vuotta palveluseteleillä, Lindedahl kertoi.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira määräsi Kristiinankaupungissa Pohjanmaalla toimivan hoitokodin toiminnan keskeytettäväksi viime viikolla.

Hoiva-alan yksityisen ketjun Esperi Caren omistama hoitokoti siirrettiin pikavauhtia kaupungin vastuulle.

Taustalla olivat hoivakodissa ilmenneet useat vaaratilanteet. Valviran mukaan suurin ongelma Ulrikassa on ollut hoitohenkilökunnan liian vähäinen määrä ja vastuuhenkilön puuttuminen.

Vastuu siirretty kaupungin henkilöstölle

Hoitokodin toiminta on saatu Lindedahlin arvion mukaan nyt "hyvin hallintaan", kun vastuu on ollut kaupungin omalla henkilöstöllä.

Hän täydensi, että laitoksen hoitajamitoitus muuttuu sen mukaan, montako asukasta hoitokodissa on ja mikä on heidän kuntonsa.

–  Kaupunki selvitti tätä asiaa Ulrika-hoitokodissa viimeksi marraskuussa yhdessä Aluehallintoviraston kanssa.

Hoitajamitoitusta ei määritellä laissa

Hoivakotien hoitajamitoitusta, eli hoitajien määrää per hoidettava, ei ole määritelty Suomessa lain tasolla, kertoi lakimies Reija Kauppi Valvirasta. Kauppi kuitenkin totesi samalla, että lupaviranomaisella on keinoja vaikuttaa hoivapalveluiden henkilöstön määrään.

– Lain mukaan lupaviranomainen voi asettaa lupaehdon liittyen hoitohenkilöstön määrään. Se on tapauskohtaista harkintaa ja arviointia. Lähtökohtana on, että palvelun ja hoivan tarve määrittelee, paljonko hoitajia toimintayksikössä pitää olla.

Esimiehet lasketaan tapauskohtaisesti mukaan hoitohenkilökuntaan

Lisäksi lupapäätöksessä arvioidaan Kaupin mukaan vastuuhenkilön kelpoisuutta.

– Lupapäätöksessä punnitaan vastuuhenkilön roolia ja työpanosta. On tapauskohtaista, lasketaanko esimiehet mukaan hoitohenkilökuntaan vai ei. Mutta joku vastuuhenkilö on toimintayksikössä lain mukaan oltava, Valviran Kauppi lisää.

Esperi Care julkisti lauantaina tiedotteen, jossa se lupasi palkata lisää henkilökuntaa hoivakoteihinsa. Esperi kertoo kotisivuillaan tekevänsä yhteistyötä noin 200 kunnan kanssa. 

Lue myös:

    Uusimmat