Mainos

Myrsky voi viedä jopa puolet metsän arvosta

Myrskytuhojen aiheuttamat rahalliset tappiot metsänomistajille vaihtelevat huomattavasti. Rahallinen menetys on pienempi, mikäli laonnut puu kelpaa edelleen tukkipuuksi.

- Jos rungot ovat ehjiä ja puu kelpaa edelleen tukkipuuksi, arvonalennus lienee vain kymmenyksen puun arvosta, arvio Metsäliiton hankintajohtaja Olli Laitinen.

Sen sijaan katkeillut ja pirstaloitunut puu kelpaa ainoastaan kuitupuuksi. Tällöin sen arvo on vain vajaa puolet tukkipuun arvosta.

- Metsänomistajien menetykset vaihtelevat 15 prosentista jopa 60 prosenttiin puun normaaliarvosta. Laitinen arvioi.

Paikallisesti jopa vuoden hakkuut kaatuivat

Metsäliiton arvioiden mukaan Asta kaatoi viime perjantain vastaisena yönä 1-2 miljoonaa kuutiota metsää Keski- ja Itä-Suomesta. Pahimpia tuhoja myrsky teki Ruokolahden, Sulkavan, Rantasalmen, Joroisten ja Konneveden metsissä.

Alueellisesti menetys vastaa keskimäärin parin kuukauden hakkuumäärä, mutta paikallisesti myrsky kaatoi jopa vuoden hakkuut.

- Onni onnettomuudessa on, että sahoilla työt ovat käynnistyneet kesälomien jälkeen ja puulle on hyvin kysyntää, Laitinen sanoo.

Korjuilla on osittain kiire, sillä metsiin kaatunut, juuriyhteytensä menettänyt puu pilaantuu noin kahdessa viikossa. Toisaalta jos juuriyhteys on säilynyt, puu kestää metsässä jopa pari kuukautta.

- Tärkeintä on nyt saada korjuut nopeasti käyntiin, Laitinen summaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.