Mainos

Myrsky tappoi 11 Ruotsissa ja Tanskassa

Kova talvimyrsky on vaatinut ainakin 11 uhria Ruotsissa ja Tanskassa. Ruotsin eteläosissa on ollut yli 400 000 taloutta ilman sähköä. Tanskassa sähköt menivät noin 60000:lta, Norjassa noin 20000:lta.

Pohjolan yli pyyhkäissyt talvimyrsky on aiheuttanut Etelä-Ruotsissa ainakin seitsemän ja Tanskassa neljä kuolemantapausta. Norjassa myrskyn aiheuttamilta kuolonuhreilta on tiettävästi vältytty.

Myrsky katkoi sähköjä ja aiheutti suuria aineellisia vahinkoja, liikenteeseen syntyi paikoitellen täysi kaaos. Lisäksi useita ihmisiä loukkaantui myrskyonnettomuuksissa.

Ruotsin eteläosissa oli aamulla yli 400 000 taloutta ilman sähköä. Sähköyhtiöt varoittivat, että moni saattaa joutua odottelemaan myrskyn katkomien sähkölinjojen korjaamista päiviä. Tanskassa sähköt menivät noin 60 000:lta ja Norjassa noin 20 000:lta.

Ruotsin yhdestätoista ydinreaktorista viisi oli myrskyn takia poissa sähköverkosta yön aikana.

Myrsky haittasi liikennettä

Junaliikenne oli Etelä- ja Länsi-Ruotsissa paikoitellen täysin pysähdyksissä vielä aamupäivällä. Suuri määrä kaatuneita puita oli rikkonut ratojen sähkölinjoja. Etelä-Ruotsin junaliikenteessä oli häiriöitä Tukholman eteläpuolelle saakka.

Kööpenhaminan Kastrupin ja Malmön Sturupin lentokentät jouduttiin eilen sulkemaan. Lentoliikennettä haittasi sekin, että Etelä-Ruotsissa rikkoutui kaksi tutka-asemaa. Tukholman Arlandan lennot kulkivat tänään puolilta päivin aikataulussa, TT kertoi.

Myrsky katkoi myös teitä Etelä-Ruotsissa, Etelä-Norjassa ja Tanskassa. Silloista muun muassa Juutinrauman silta oli eilen suljettuna. Useita laivavuoroja peruttiin eilen Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa.

Ainakin kolme kuoli myrskyssä Englannissa

Kolme ihmistä on löydetty kuolleena myrskyn jäljiltä Carlislessa Luoteis-Englannissa, poliisi kertoo. Myrskytuulet puhalsivat voimakkaasti ja tulvavesi tunkeutui noin tuhanteen taloon. Pelastuslaitos evakuoi useita perheitä.

Myrsky katkaisi myös sähköt lähes 80 000 kodista. Lisäksi yksi moottoritie jouduttiin sulkemaan sen jälkeen, kun 25 rekkaa oli kaatunut kovassa tuulessa.

Viranomaisten mukaan myrsky oli pahin alueella 40 vuoteen. Yorkshiressa tulvivan Aire-joen eilen mukanaan viemän miehen epäillään kuolleen. Miestä ei saatu pelastettua joen voimakkaan virtauksen vuoksi.

Kolmannes Virosta ilman sähköä

Virossa myrsky on katkaissut laajalti sähköjä ja aiheuttanut tulvia. Neljännes Virosta oli aamulla ilman sähköä. Ilman sähköä jääneellä alueella asuu noin kymmenesosa virolaisista. Kaikki sähkölaitokset pyritään saamaan toimintakuntoon muutamassa päivässä.

Meri on tulvinut Tallinnassa ja erityisesti Pärnussa ja sen lähialueilla. Merivesi on tulvinut Pärnun keskustaan asti. Monet hotellit jäivät vaille sähköä, ja puhelinyhteydetkin ovat olleet poikki.

Monet suomalaiset matkatoimistot aloittivat jo aamulla suomalaisten evakuoinnin veden valtaan jääneiltä alueilta. Lukuisissa hotelleissa ja kylpylöissä vesi tulvi rakennusten ensimmäisiin kerroksiin.

Vesi on yön aikana kuitenkin vetäytynyt pääosin takaisin merelle, kertovat Pärnun pelastustyöviranomaiset. Pelastustyöt kuitenkin jatkuvat, eikä evakuoituja ihmisiä voida Viron television mukaan todennäköisesti siirtää takaisin ennen iltaa. Haapsalun suunnalla evakuoitujen ihmisten on luvattu pääsevän takaisin jo aiemmin.

Nevan vedenkorkeus alkoi laskea

Pietarissa huokaistiin iltapäivällä helpotuksesta, kun Nevan vedenkorkeus alkoi laskea.

Siitä, miten korkealle vedenpinta Pietarissa korkeimmillaan nousi on kahta tietoa. Uutistoimisto AFP:n mukaan vesi olisi noussut 260 senttimetriä normaalia korkeammalle, mutta Suomen Merenkulkulaitoksen saamien tietojen mukaan vedenpinta kävi 239 senttimetriä tavallista korkeammalla.

Puolilta päivin Pietarissa suljettiin kaiken varalta kuusi metroasemaa. Vedenpinta alkoi kuitenkin laskea melko nopeasti iltapäivällä.

(MTV3-STT-TT-AFP-Reuters-Itar-Tass)

Talvimyrsky on aiheuttanut tuhoja Britannian ja Itämeren maitten rannikoilla.

(Kymmenen uutiset 09.01.2005)

(Seitsemän uutiset 09.01.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.