Myrsky riepotteli Moskovan keskustaa

Ainakin kahdeksan ihmistä sai surmansa ja lähes 170 loukkaantui rajussa ukkosmyrskyssä Moskovassa sunnuntain vastaisena yönä. Useimmat kuolonuhreista olivat jääneet kaatuvien puiden tai mainoskilpien alle, kertoivat sairaalaviranomaiset.

Myrsky kaatoi tuhansia puita keskustan kaduille, irrotti kattopeltejä ja mainoskilpiä sekä repi alas sähkö- ja puhelinjohtoja. Muun muassa Bolshoi-teatterin, jota parhaillaan korjataan, katto tuhoutui. Rajumyrsky teki suuria tuhoja Moskovan keskuskadulla Tverskajalla, ja rikkoi Moskva-hotellin ikkunoita. Raitiovaunujen ja sähköbussien liikenne pysähteli, koska tuuli ja rankkasade leikkasivat johtoja poikki.

Radion mukaan tuulen nopeus nousi ajoittain jopa 30 metriin sekunnissa samalla kun paikoitellen satoi puolessa tunnissa 35 millimetriä vettä - puolet kesäkuun normaalista sademäärästä. Kaupungin puistot näyttivät sunnuntaina taistelukentiltä. Kolmannes puista oli kaatunut ja toisen kolmanneksen latvat olivat kärsineet pahoin. Ainakin 5 000 puuta tuhoutui, arvioivat kaupungin viranomaiset.

Kremlkin vaurioitui

Myrsky ei säästänyt edes Kremliä. Venäjän valtakeskuksen muurien ympärillä olivat lähes kaikki puut kaatuneet ja nojasivat muuria vasten. Eräästä Kremlin rakennuksesta irtosi 1 000 neliömetrin suuruinen kuparikatto ja se kietoutui kolmen tonnin painoiseksi lieriöksi ja rämähti maahan Leninin mausoleumin lähelle. Moskovan lentoliikenne jouduttiin sen sijaan keskeyttämään vain lyhyeksi aikaa, kertoivat lennonjohtajat.

Moskovan kaupunginjohtaja Juri Luzhkov valitti tänään, etteivät meteorologit varoittaneet myrskystä etukäteen. Tämä ei kuitenkaan pitänyt täysin paikkansa, sillä Moskovan ilmatieteen laitos kertoi jo perjantaina, että lännestä tulevan kylmän ilmamassan uskotaan törmäävän Moskovan yllä kuluneella viikolla pysytelleeseen kuuman ilmamassan vyöhykkeeseen.

Myrsky seurasi kahden viikon lämpöaaltoa, jonka aikana päivälämpötilat kohosivat jopa 35 asteeseen. Ilmatieteen laitoksen apulaisjohtajan Aleksei Rjakovin mukaan pääkaupungissa ei ole tiettävästi koettu yhtä voimakasta rajuilmaa sitten vuoden 1904. Raivaustöissä menee viraston mukaan kaksi, kolme päivää.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat