Mainos

Myrsky iskee taas – kymmenet tuhannet sähköttä Pohjanmaalla, Savossa, Kainuussa ja Keski-Suomessa

Uudestaan yltyneet tuulet ovat aiheuttaneet uusia sähkökatkoja eri puolilla Suomea. Sähköyhtiöistä kerrotaan, että tuuli on aiheuttanut uusia vaurioita sähköverkkoihin sitä mukaa, kun eilisten myrskytuulien aiheuttamia vahinkoja on saatu korjattua.

Myrskytuulet ovat katkoneet sähköjä muun muassa Pohjois-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa, Kainuussa ja Savossa. Vattenfallin mukaan Pohjois-Pohjanmaalla ilman sähköä oli seitsemän aikaan illalla 8 300 asiakasta. Keski-Suomessa sähköt olivat seitsemän aikaan illalla poikki vajaalta 21 000 taloudelta. Kahta tuntia aiemmin Keski-Suomessa ilman sähköä oli jopa 27 000 taloutta.

Hämeessä ja Pirkanmaalla sähköt on Vattenfallin mukaan saatu palautettua osalle kotitalouksista. Iltapäivän ja alkuillan aikana sähköt ovat kuitenkin katkenneet yli kahdeltakymmeneltä tuhannelta taloudelta ja sähköttä on taas jo lähes 40 000 kotia. Itä-Hämeessäkin sähkökatkot levisivät ja sähköt olivat seitsemän aikaan poikki noin 4 400 taloudesta.

Kainuussa katkoista kärsi E.ONin mukaan kello 17.30 noin 3 150 kotia. Kaikkiaan sähkökatkot ovat koskeneet noin 7 500 asiakasta. Vain Ylä-Kainuu on säästynyt sähkökatkoilta. E.ONin mukaan kaikille asiakkaille ei voida luvata, että sähköt saadaan palautettua tämän vuorokauden puolella. Lisäksi uudet sähkökatkot ovat edelleen todennäköisiä.

Savossa 42 000 ilman sähköä

Savon Voima kertoo puolenpäivän jälkeen yltyneen tuulen aiheuttaneen lisää ongelmia sen verkkoalueella. Kello 18.30 noin 42 000 taloutta eri puolilla Savoa oli ilman sähköä. Enimmillään ilman sähköä oli 48 000 taloutta. Eilen samalla alueella oli pahimmillaan sähköttä noin 13 000 taloutta, mutta viat saatiin lähes täysin korjattua aamuun mennessä.

Savon Voiman mukaan sen vikapalvelunumero on suuren kuormituksen takia ruuhkautunut, eivätkä kaikki puhelut pääse läpi. Yhtiön mukaan korjaustyöt ovat kuitenkin täydessä käynnissä.

Fortumin verkon asiakkaista ilman sähköä oli kello 15 noin 80 000 asiakasta. Suurin osa heistä asuu Lounais- ja Etelä-Suomessa.

Pohjois-Karjalassa oli iltapäivällä ilman sähköä noin 15 000 taloutta. Vikoja korjaamassa on koko käytettävissä oleva korjausmiehistö. Puuskittainen ja voimakas tuuli ovat vieneet sähköt sadoilta ihmisiltä myös Kymenlaaksossa.

Pohjanmaan pelastuslaitoksilla kymmeniä hälytyksiä

Pohjois-Pohjanmaan eteläosissa toimiva Jokilaaksojen pelastuslaitos on saanut myrskytuulten takia aamupäivän aikana yli viisikymmentä hälytystä. Tietoon ei ole tullut henkilövahinkoja. Aineellisilta vahingoiltaan suurin onnettomuus tapahtui Ylivieskassa ravintolan parkkipaikalla, kun suuri joulukuusi kaatui autojen päälle. Kolme autoa sai vaurioita.

Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen alueella puita on kaatunut teille, talojen katoille ja sähkölinjoille, riskienhallintapäällikkö Tomi Honkakunnas kertoo. Myös merivesi on käynyt korkealla, mutta puolenpäivän jälkeen se näyttää alkaneen laskea. Hätäilmoituksia meriveden aiheuttamista vahingoista ei hänen mukaansa ole toistaiseksi tullut. Puoleenpäivään mennessä pelastuslaitokselle oli tullut parikymmentä hälytystä.

Iissä 20 metriä pitkä proomu on karannut myrskyssä ja se ajelehtii Iijokisuistossa. Honkakunnaksen mukaan proomu on raskas ja on vaarana, että se särkisi laitureita, mutta toistaiseksi se on kulkenut siististi uomassa jäätyneiden rantojen välissä.

Kymenlaaksossa myrskytuuli on nostanut veden tielle Kotkan ja Haminan välisellä tie 170:llä.

(MTV3 - STT)

Vihdin Otalammella odoteltiin vielä iltapäivällä sähköjen ja veden palaamista taloon. Hevosia omistavat asukkaat ovat joutuneet rahtaamaan satoja litroja vettä hevosilleen Helsingistä. Katso video ja haastattelu.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.